Sarajlije se druže s Vučkom, prisjetili se 1984. godine

0
Radiosarajevo.ba
Sarajlije se druže s Vučkom, prisjetili se 1984. godine
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Vučko je danas na ulicama Sarajeva

Olimpijada u Sarajevu se ne zaboravlja! Na današnji dan, prije 38 godina, u Sarajevu su počele 14. Zimske olimpijske igre. Glavni grad Bosne i Hercegovine od 8. do 19. februara 1984. bio je domaćin tada najveće sportske manifestacije u svijetu. 

Tada je rođen i slavni Vučko, jedan od zaštitnih znakova bosanskohercegovačke prijestolnice Sarajeva i maskota 14. Zimskih olimpijskih igara koje su održane u našem gradu.

Dan-danas se ovaj dobroćudni vuk smješka sa starih, ali i novih suvenira glavnog grada BiH. Njegov autor je akademski slikar, karikaturista i dizajner iz Slovenije Jože Trobec.

Tragična nesreća u BiH: Muškarac (39) smrtno stradao prilikom pada s dalekovoda

Tragična nesreća u BiH: Muškarac (39) smrtno stradao prilikom pada s dalekovoda

Danas su na trenutke oživjele lijepe uspomene i sjećanja na svjetski događaja o kojem se i 38. godina nakon, priča.

Sarajke i Sarajlije, posjetioci ovog grada, ali i oni najmlađi koji o Olimpijadi u Sarajevu slušaju danas, imaJU priliku slikati se s maskotom Vučka. 

Olimpijski muzej će, u sklopu obilježavanja godišnjice 14. Zimskih olimpijskih igara koje su 1984. godine održane u Sarajevu, organizirati dane otvorenih vrata za posjetioce.

Besplatan ulaz u muzej će biti danas, 8. februara, na dan kada su počele 14. Zimske olimpijske igre, potom u dane vikenda 12. i 13. februara i 18. februara, kada je planiran zajednički program s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Gradom Sarajevom.

Kako je izgledalo druženje sa Vučkom zabilježio je fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Admir Kuburović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije