Sarajevske ulice pune šetača. Građani i turisti uživaju već u prvoj noći u festivalskoj atmosferi

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevske ulice pune šetača. Građani i turisti uživaju već u prvoj noći u festivalskoj atmosferi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo krcato šetačima prvog dana SFF-a

Festivalska groznica u Sarajevu je počela - sudeći prema prvim fotografijama reportera portala Radiosarajevo.ba ulice svaku večer ulice će biti pune građana i turista.

Jasno je da su se ljudi zaželjeli Sarajevo Film Festivala u njegovom punom sjaju.
 
Ovogodišnje izdanje Festivala prati i lijepo vrijeme te ugodne temperature koje svaku večer izmame hiljade građana u šetnju.

Već tokom prvog vikenda na raznim lokacijama u Sarajevu bit će organizirani brojni partyji, koncerti i druge vrste zabave u kojima mogu uživati, kako građani Sarajeva, tako i brojni posjetitelji koji su ovih dana okupirali grad.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival otvorio je film POLJUBITE BUDUĆNOST (KISS THE FUTURE) u režiji Nenada Čičina-Šaina (THE TIME BEING), čiji scenarij potpisuju Čičin-Šain i Bill Carter (MISS SARAJEVO).

U filmu su se se pojavili Bono Vox, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Ćatal Hurem, Boris Šiber i Srđan Gino Jevđević.

Ova neizbježno aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija.

Dobro došao, prijatelju: Bono Vox stigao u Sarajevo

Dobro došao, prijatelju: Bono Vox stigao u Sarajevo

Kako je ranije pisao portal Radiosarajevo.ba, Bono Vox, slavni pjevač grupe U2 stigao je oko 17.30 sati u petak, 11. augusta, u Sarajevo.

Bono je sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevu u društvu trinaest osoba, među kojima su, kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, i gitarista David Howell Evans, poznatiji pod nadimkom The Edge, irska aktivistkinja i supruga Bona Voxa Alison Hewson, irski filmski i televizijski producent Alan Moloney.

Narednih osam dana bit će prikazano 235 filmova iz 59 zemalja u 18 programa. Svjetske premijere imat će 69, a međunarodne devet filmova.

Za Srce Sarajeva se u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – takmiči 49 filmova.

Festival se svečano zatvara 18. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije