... / Rijedak fenomen: Pogledajte kako je izgledao magični prizor krvavog Mjeseca

27. 05. 2021. u 08:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prva potpuna pomrčina Mjeseca dogodila se sinoć kada je dobio crvenkast sjaj.

Zbog toga se ovaj pun Mjesec naziva i Krvavi Mjesec, a bio je vidljiv iz dijelova Azije, Australije, Sjedinjenih Država i Južne Amerike, objavila je NASA.

Cijelo ovo pomračenje traje otprilike pet sati od početka do kraja, a tajming uveliko ovisi o vremenskoj zoni u kojoj se nalazite.

Supermjesec u Atini - undefined

AA: Supermjesec u Atini

Krvavi supermjesec obično se pojavljuje za vrijeme potpune pomrčine Mjeseca, u trenutku kad se Zemlja nađe izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti, a naziv ''krvavi'' dobio je zbog crvenog sjaja, prenosi Hina.

Supermjesec u Vanu - undefined

AA: Supermjesec u Vanu

"Kad se to dogodi, jedina svjetlost koja u tom trenutku dopire do površine Mjeseca prolazi kroz rubove Zemljine atmosfere. Molekule zraka iz Zemljine atmosfere raspršuju većinu plave svjetlosti, a preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevu površinu crvenim sjajem, zbog čega se Mjesec na noćnome nebu čini crvenim", pojasnili su NASA-ini znanstvenici.

Pogledajte u fotogaleriji kako je izgledao krvavi super Mjesec sa raznih strana svijeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA