Mjesec će dobiti svoju 4G mrežu

0
Radiosarajevo.ba
Mjesec će dobiti svoju 4G mrežu
Foto: Pexels / Ilustracija

NASA planira da uspostavi održivo ljudsko prisustvo na Mjesecu do kraja decenije kao dio svog programa Artemis, a sa takvim projektom neizbježno dolazi mnoštvo logističkih problema.

Ali iako bi prvo trebalo da nam padnu na pamet hrana, spavanje ili dizajn skafandera, jednako važna za život u svemiru je i odgovarajuća komunikacija, piše PC press.

Zbog toga se prošle godine NASA obratila vodećem dobavljaču telekomunikacija Nokia sa neobičnim zahtjevom: da dizajniraju sistem koji će uspostaviti 4G mrežu za budu koristili budući astronauti koji šetaju po mjesečini. 4G mreže – i LTE tehnologija koja ih podržava – dokazale su svoju otpornost još na Zemlji.

Ideja prostora opremljenog Internetom nije nova. Na primjer, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koriste Wi-Fi od 2008. godine, a sada mogu čak i svoje skafandere povezati na mrežu za strimovanje video zapisa iz svemira, komunikaciju sa drugim vozilima ili olakšavanje procedura pristajanja.

NASA je takođe razvila zaštićeni softver koji omogućava komunikaciju između svemira i Zemlje, što zahteva široku mrežu antena postavljenih širom sveta, kao i relejne satelite, za dostavljanje podataka na milijarde kilometara nazad do zemlje.

Iako za sada NASA uglavnom razmišlja o korištenju mjesečevog 4G za eksperimente poput daljinske vožnje rovera do udaljenijih lokacija, u bliskoj budućnosti, međutim, fokus ostaje na tome da tehnologija pouzdano radi kao dio prve misije planirane za 2022. godinu.

Cilj je da se testira spremnost tehnologije i potvrde neke od ključnih aplikacija prije nego što Nokijina 4G infrastruktura bude takva, da u budućnosti mogu da je koriste astronauti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije