Spremite se za spektakl na nebu: Ružičasti Supermjesec pojavit će se pred svitanje

0
Radiosarajevo.ba
Spremite se za spektakl na nebu: Ružičasti Supermjesec pojavit će se pred svitanje
FOTO: EPA / Pun mjesec

Istinski spektakl na nebu pojavit će se sutra pred svitanje, tačnije u 5:32. Riječ je o punom Mjesecu, odnosno ružičastom Supermjesecu, kako ga nazivaju astronomi, koji će biti 14 posto veći i 30 posto sjajniji od onih na koje smo navikli jer će se naći bliže Zemlji.

Pun Mjesec na nebu pojavit će se dvadesetak minuta prije izlaska Sunca, piše NASA Science. Ali, ne morate zbog toga tako rano ustati iz kreveta jer ćete ga imati priliku vidjeti i navečer, pod uvjetom da nebo ne prekriju gusti oblaci. Sunce 27. aprila izlazi u 5:53 sati, a zalazi u 19:53.

Naziv ružičasti je dobio, ne zato što će zaista zasjati takvom bojom, već se ta pojava povezuje s cvjetanjem ružičaste mahovine u SAD-u i Kanadi, što se obično podudara s dolaskom punog Mjeseca koji je u to doba godine nešto bliži Zemlji pa se čini većim i sjajnijim.

Mjesec će zapravo imati zlatnu nijansu koja će blijediti do bjelkaste. Kad je Mjesec bliži Zemlji nego što je to uobičajeno, tada se naziva i Supermjesecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije