Kako se Supermjesec vidio na nebu diljem svijeta...

Radiosarajevo.ba
Kako se Supermjesec vidio na nebu diljem svijeta...
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Supermjesec

U noći s utorka na srijedu na nebu je zasijao još jedan ružičasti supermjesec (Super Pink Moon) najveći i najsvijetliji Mjesec u ovoj godini.

Ime ružičastog Supermjeseca nema zapravo nikakve veze s njegovom stvarnom bojom. Ovaj pun Mjesec naziva se i ružičasti jer odgovara ranom proljetnom cvatu jastučastog plamenca ili ružičaste mahovine. Umjesto ružičaste, Mjesec je tako u blizini horizonta poprimoi zlatnu nijansu, a onda je izblijedio do svjetlo bijele.

I naš fotoreporter Dženan Kriještorac je zabilježio kako izgleda upravo sada na nebu iznad Sarajeva.

Najsjajniji ove godine: Pogledajte Supermjesec iznad Sarajeva

Večeras je na nebu vidljiv pravi spektakl, takozvani supermjesec, najsjajniji i najpuniji ove godine. Vrhunac svog osvjetljenja dosegnut će u 22:35 sati, te će ga se još sljedećih nekoliko dana moći vidjeti golim okom. Naš fotoreporter je zabilježo kako izgleda upravo sada na nebu iznad Sarajeva.

Pun Mjesec u aprilu naziva se i Supermjesecom, jer je tada najbliži Zemlji. Naime, kad Mjesec dosegne tačku apogej, najudaljeniju tačku na Mjesečevoj stazi i tačku najbližu Zemlji, pojavljuje se veći i sjajniji od "normalnog" punog Mjeseca.

Supermjesec će se još nekoliko sljedećih dana moći da se vidi golim okom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije