Pripreme za Badnju večer: Sutra je najradosniji hrišćanski praznik - Božić

Radiosarajevo.ba
Pripreme za Badnju večer: Sutra je najradosniji hrišćanski praznik - Božić
Pravoslavci i ove godine 7. januara proslavljaju Božić, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, kazao je starješina Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu protojerej-stavrofor Vladimir Stupar.

Danas pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan, dan uoči Božića.

Večeras oko 17 sati se badnjak pali pred crkvama, a onda je noć bdijenja i bogosluženja, uoči sutrašnjeg najradosnijeg praznika Božića.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena. Badnji dan je i posljednji dan božićnog posta, kojim se vjernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rođenja Isusa Hrista, praznika cijele porodice, koja je tada na okupu.

U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano s rječju „bdjeti”, budući da se na taj dan bdjelo čekajući rođenje Spasitelja.

Badnjak je, prema pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Drvo badnjak mora se odsjeći s tri udarca sjekirom, i nosi se kući s lišćem. Veliki badnjak se nosi pred crkvu, gdje će biti zapaljen i naložena velika vatra.

Kako teku pripreme u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije