Božo Vrećo i tradicionalna česnica

Radiosarajevo.ba
Božo Vrećo i tradicionalna česnica
/ Česnica Bože Vreće
Uoči Badnjeg dana, karizmatični pjevač podijelio je na svojim društvenim mrežama fotografiju tradicionalne pogače koju je sam napravio.

Osim po svojim vokalnim mogućnostima, originalnoj pojavi i univerzalnom umjetničkom biću, Božo Vrećo je, među onima koji ga bolje poznaju, poznat i kao dobar kuhar. 

Oko svakog pravoslavnog Božića, a i svog imendana, Božo s nama podijeli neki od recepata.

Ovaj put, tu je česnica, pogača u koju se, prema tradiciji, stavljaju novčić, a i druge simbolične sitnice koje trebaju podstaknuti plodnost, zdravlje i blagostanje. Evo šta je o česnici zapisao:

"U mom domu za Božić uvijek ja zakuham pogaču jer to radi muški član porodice i u nju umetnem novčić, ekser i drvce, pa ko nađe - nađe. Bit će, prema predanju, i novca, i ići će mu sve od ruke čega se lati, i bit će zdrav ko dren. Latice ove pogače koju smo od milošte nazvali Sunčica sam izrezao i poređao od prijesnog tijesta bez kvasca, njih 115 je na pogači. Želio sam da nam ove godine uvijek Božija svjetlost i blagodat obasja put i ukloni zlo i tamu s istog i daruje ono najvrednije, zdravlje i mir", napisao je Vrećo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije