Kako pripremiti božićnu česnicu

Radiosarajevo.ba
Kako pripremiti božićnu česnicu
Prema pravoslavnim običajima, božićna česnica je bogato ukrašena mrsna pogača, ispečena prije svitanja na Božić. U nju se stavljaju simboli bogatstva i zdravlja i prati se kome će od ukućana dopasti koji simbol.

Recept za česnicu

Sastojci: 1 kg bijelog brašna, 2 kašike masti, pola litra mlake vode, prašak za pecivo, so

Priprema: Mlaku vodu sipajte u posudu u kojoj je brašno, dodajte so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamijesite tijesto i ostavite da stoji. Oblikujte česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasite je po želji. Česnicu pecite najprije na jakoj, a zatim na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.

Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gdje je već postavljen božićni ručak.

Česnica se lomi nakon molitve. Lomi se na onoliko dijelova koliko ima ukućana. Onaj koji dobije dio česnice u kojoj je novčić, prema narodnom vjerovanju, bit će sretan tokom cijele godine. Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sjedaju za trpezu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije