Obilježena godišnjica: Partizani su 1942. godine na -40 stepeni prošli Igmanski marš

2
Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica: Partizani su 1942. godine na -40 stepeni prošli Igmanski marš
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Obilježavanje 80. godišnjice Igmanskog marša

U borbi za slobodu, partizani i članovi Prve proleterske brigade su na ovaj dan prije 80 godina krenuli u svoj legendarni pohod.

I pored toga što su mnogi nakon toga ostali invalidi, mogli su da budu ponosni što su se izborili sa - 40 stepeni.

Oko 700 vojnika, koliko ih je učestvovalo u maršu tokom druge neprijateljske ofaznive, prepješačili su nevjerovatnih 100 kilometara od Jahorine, preko Sarajevskog polja i planine Igman, do Foče, i trajao je 18 sati.

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

O ovom događaju i herojima partizana, reditelj Zdravko Šotra je napravio film pod istim nazivom "Igmanski marš" koji je snimljen 1983. i premijerno prikazan 27. juna iste godine.

U ovom ostvarenju glume velikani domaćeg glumišta, poput Tihomira Arsića, Branislava Lečića, Velimira Bate Živojinovića, Slavka Štimca...

Tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu obilježena je godišnjica jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Hiljade ljudi, svih dobnih skupina, bilo je prisutno na olimpijskoj ljepotici, a vijorile su se zastave Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Pogledajte kakva je bila atmosfera kroz objektiv fotografa portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije