Posjetitelji zgroženi: "Razboljela se cijela plaža, djeca nam povraćaju..."

2
Radiosarajevo.ba
Posjetitelji zgroženi: "Razboljela se cijela plaža, djeca nam povraćaju..."
Foto: Novi list / Posjetitelji zgrođeni stanjem na plaži

U Klenovici, koji se nalazi u Novom Vinodolskom, mjestu koje svojim šarmom svake godine privuče i osvoji srca brojnih turista, more je drastično zagađeno fekalijama, riječi su nekolicine čitatelja koji, osim neugodnog smrada i odvratnog mora uz samu plažu, navode da su brojni stanovnici i posjetitelji zbog zagađenja imali teške probavne smetnje.

"Razboljela se cijela plaža, a probavne smetnje i povraćanje te visoka temperatura normalna su pojava kod velikog broja djece. Ovako nešto može izazvati puno veću štetu te da bismo to izbjegli, nakon dvanaest godina posjećivanja iste plaže, primorani smo naći drugu s čistim morem", napisala je čitateljica Novog lista.

Zapušteno mjesto

Navodi da je najveći problem u kampu, koji se kako kaže proširio za 500 posto, dok je kanalizacija ostala ista, te zbog toga svi plivaju u "fekalijama".

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Također, istakla je kako je o svemu obaviješten i gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, koji je došao u obilazak, no, kaže, na upozorenje uopšte nije reagovao.

Osim zagađenja mora, kaže da je to mjesto dugi niz godina zanemarivano te navodi brojne probleme s kojima se Klenovari suočavaju.

Posjetitelji zgrođeni stanjem na plaži - undefined

Foto: Novi list: Posjetitelji zgrođeni stanjem na plaži

"U Klenovici se sve radi da bi se odradilo. Napravili su novu plažu, ali ulaz u more je grozan i u potpunosti neuređen. Na plaži je jedna kanta za smeće koja je očajna. Na molbu da se poveća broj kanti, gradonačelnik se osmjehnuo rekavši da bi bila dovoljna kada ljudi u nju ne bi bacali lično smeće", izjavila je čitateljica.

Svi žele turiste, ali ne i uložiti da se, za toliki priliv ljudi, uredi i infrastruktura koja je itekako potrebna. Na plaži nema javnog WC-a, nema kanti za smeće i nema dovoljno tuševa.

"Stanje je stravično, ali preko svega bismo ponovo prešli, samo da imamo čisto more. Plaža je nažalost postala neprihvatljiva i neuporabljiva, pogotovo za djecu. Devastirana je i u srcu sezone nikog nije briga da zaštiti djecu i ljude koji se njome koriste", piše u poruci čitateljice.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog na upit o zagađenju kazao je kako je primio pritužbe stanovnika o prljavštini u moru, kao i to da je vidio snimljene fotografije mrlja u moru.

Mrlje treba istražiti

"Potrebno je navedene mrlje analizirati i vidjeti radi li se o kanalizaciji ili kakvom drugom onečišćenju. Stanovnicima sam rekao da jave kada se pojavi mrlja kako bismo mogli reagirati. Također, objasnio sam im da na plaži na kojoj se kupaju nema nikakvog ispusta kanalizacije", izjavio je gradonačelnik.

Također je dodao kako imaju ispust dijela kanalizacije na koji je priključen kamp a koji se nalazi 300 metara od obale.

"Riječ je o legalnom ispustu koji funkcionira već godinama. Pokušavao sam im objasniti i da je more iznadprosječno toplo i uredno se događa cvjetanje mora, a onečišćenja smo hvatali i na obali Novog Vinodolskog te je ustanovljeno da je riječ o algama", zaključio je gradonačelnik.

Posjetitelji zgrođeni stanjem na plaži - undefined

Foto: Novi list: Posjetitelji zgrođeni stanjem na plaži

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije