Pogledajte mapu žarišta na Balkanu i Europi: Vatrena stihija 'guta' šume, u plamenu nestaju domovi

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte mapu žarišta na Balkanu i Europi: Vatrena stihija 'guta' šume, u plamenu nestaju domovi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Gašenje požara na Tjentištu

Vatrena stihija proteklih dana guta dijelove Europe, a posebno teško je na području Balkana.

Požari tako ponovo haraju Grčkom, godinu dana nakon što su u plamenu vatre nestali domovi ljudi i njihovi maslinjaci, zahvatajući područje veće od New Yorka i ostavljajući iza sebe prah i pepeo.

Vatrena stihija u Grčkoj 2023. godine bio je najveći požar ikada zabilježen u Evropi. I ove godine, nažalost, ima smrtno stradalih, povrijeđenih, uništeni su domovi, o prirodi i bićima koji je nastanjuju teško je i razmišljati.

Turisti u Hrvatskoj uhvaćeni na djelu, pogledajte što izvode: ‘Kakav su primjer svojoj djeci’

Turisti u Hrvatskoj uhvaćeni na djelu, pogledajte što izvode: ‘Kakav su primjer svojoj djeci’

Iako požari izbijaju svake godine, rastuće temperature i periodi bez padavina dovode do suša i vremenskih uslova, koji pogoduju požarima i čine ih dužim, silovitijim i težim za gašenje.

Oni su u Evropi, kao i širom svijeta sve intenzivniji i rašireniji. Samo u 2023. godini spaljeno je područje dvostruko veće od Luksemburga, čime je prouzrokovana šteta od više od 4 milijarde eura (4,3 milijarde dolara), a u atmosferu ispušteno 20 megatona emisija CO2  — što odgovara gotovo trećini svih godišnjih emisija CO2 iz međunarodnog vazdušnog saobraćaja u EU.

Gori proteklih dana i na području naše zemlje. Gori Zelengora, gori Sutjeska, gore nam šume i prašume.

Dok aktivisti, novinari i druge javne ličnosti u eter, posebno društvenih mreža, upozoravaju na nivoe vatrenog užasa (koje gledamo i ove godine), vlasti pričaju o nadležnostima, kupuju nove automobile i slično.

Ukoliko želite vidjeti gdje su trenutno aktuelna žarišta u svijetu koje registruju sateliti NASA-e, možete to učiniti na OVOM LINKU.

Portal Radio Slobodna Europa, koji je objavio mapu, poziva i vas da istražite šta se u vašem okruženju dešavalo proteklih sedam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije