Pogledajte kako su prvačići dočekali početak škole: Uzbuđenja i osmjesi na licima

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako su prvačići dočekali početak škole: Uzbuđenja i osmjesi na licima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Kantonu Sarajevo je prvi školski dan, a za brojne mališane, one najmlađe koji su krenuli u prvi razred, danas je posebno uzbudljiv i radostan dan.

Nastava u novoj 2020/ 2021. školskoj godini u osnovnim i srednjim školama u KS-u počinje danas, dok će u ostalim kantonima nastava početi 7. septembra, odnosno 8. u Zeničko-dobojskom kantonu.

Prvi školski dani su važni kako za djecu i njihove roditelje, tako i za učiteljice i učitelje, a posebno će biti zahtjevno ove godine zbog pandemije koronavirusa s kojom se bori naša i sve zemlje svijeta.

U Sarajevu je održan prijem prvačića po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera. Preporuke Ministarstva obrazovanja školama da prijem prvačića organizuju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema. 

Nastava za učenike razredne nastave će se izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika uz trajanje časa od 30 minuta, sa odmorima od pet minuta i bez velikog odmora. Nastava će se održavati prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola. 

U odjeljenjima u kojima nije moguće ispoštovati maksimalno dozvoljeni broj učenika, škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online nastave i redovne nastave. 

Učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe sa hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnici razredne nastave, odnosno predmetni nastavnici, učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi će neposredno nakon završetka iste dostaviti materijale elektronskim putem. 

Učenici s teškoćama nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Škola će tim učenicima, u saradnji sa roditeljima dostavljati nastavne materijale i preporuke/smjernice za usvajanje nastavnih sadržaja 

Produženi boravak u školama će raditi u skladu sa donesenim epidemiološkim mjerama.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će, u koordinaciji sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo, u drugoj sedmici septembra razmotriti potrebu izmjene modela izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

U galeriji našeg fotoreportera pogledajte kako je danas bilo u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije