Sarajevo / Školarci, sretan vam početak školske godine!

01. 09. 2020. u 06:59:00 J. Ć.

Shares: 293

Danas je prvi školski dan u Kantonu Sarajevo.

Nastava u novoj 2020/ 2021. školskoj godini u osnovnim i srednjim školama u KS-u počinje danas, dok će u ostalim kantonima nastava početi 7. septembra, odnosno 8. u Zeničko-dobojskom kantonu.

Kako je ranije za portal Radiosrajevo.ba rekla Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja, prijem za učenike prvih razreda bit će jasno definisanim epidemiološkim mjerama. 

"Bit će organiziran i prijem za učenike prvih razreda srednjih škola. Za učenike petog, odnosno šestog razreda osnovnih škola predmetna nastava odvijat će se u razredima. Za ostale razrede bit će organizirana online nastava, tj. jedan sat te online nastave gdje će učenici dobiti i raspored časova i jednostavno se upoznati sa onim što je najrelevantnije u ovom trenutku.

Generalno je mišljenje da se djeca moraju sukcesivno vraćati u školske klupe, jer ovo jeste vrijeme rizika ali su kantonalni ministri obrazovanja u saradnji s nama i zdravstvenim stručnjacima zaista učinili sve što je u njihovoj moći da se taj povratak u školske klupe desi bezbijedno i da se konačno naučimo živjeti sa ovim izazovima“, istaknula je Bandić.

Napomenula je da sve ove odluke koje je navela odnose se na 15 dana nove školske godine i njih je moguće revidirati u skladu sa preporukama koje donose kantonalni krizni štabovi, a u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Na kraju razgovora istaknula je kako im je jako važno da se djeca nižeg uzrasta vrate u školske klupe. Kako kaže, njima je potreban neposredan kontakt s nastavnikom, jer nisu dovoljno samostalni kao učenici starijih razreda koji imaju potrebu za socijalizacijom, za razvijanje motorike i izgradnjom samopoštovanja.

Školarci, sretan vam početak školske godine! 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA