Pogledajte fotografije kako nestaje šuma iznad Jablaničkog jezera

4
Radiosarajevo.ba
Pogledajte fotografije kako nestaje šuma iznad Jablaničkog jezera
Foto: Facebook/Goran Čerkez / Fotografije požara iz Hercegovine

Na društvenoj mreži Facebook, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez u nedjelju je objavio fotografije iz Hercegovine koju posljednih dana pustoše požari.

U kojoj mjeri je ugrožena priroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) najbolje pokazuju zabilježeni prizori nedaleko od modrog Jablaničkog jezera iznad kojeg se dim i vatre šire šumom.

"Ljudski nemar uništava prirodu u cijelom regionu godinama, bez razvijene svjesti o važnosti i očuvanju iste", napisao je na Facebooku Čerkez.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Ove fotografije privukle su pažnju brojnih građana ali i poznatog bh. meteorologa Nedima Sladića koji ih je također prokomentirao na Facebooku.

Sladić je u objavi na Facebooku napisao: "Ljeto 2021. u najkraćem opisuju ove slike - požarno, sušno, teško, prevrelo".

Podsjećamo, osim Jablanice, požari u HNK aktivni su i u blizini Mostara, Čapljine i Stoca.

Situacija u susjednom Zapadno-hercegovačkom kantonu nešto je bolja nakon što su na tom području bili angažirani kanaderi iz Republike Hrvatske.

Informacija o sličnim zahtjevima za angažman letjelica iz susjedstva iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (OC CZ HNK) - nije bilo u nedjelju, što je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio i Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije