Osvijetlite Beograd: Koliko će koštati uljepšavanje grada?

Anadolija
Osvijetlite Beograd: Koliko će koštati uljepšavanje grada?
/ Anadolija
Glavne ulice i trgovi Beograda od kraja oktobra uljepšani su novogodišnjom ukrasnom rasvjetom. Neviđeno osvjetljenje postavljeno je na 51 lokaciji, dvostruko više nego ranijih godina.

Gradske vlasti objašnjavaju da unikatna rasvjetna tijela, kao i svijetleće kule, koje u Evropi još imaju u Beču i Atini, zapravo štede energiju.

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, kaže da će srbijanska metropola 2016. godinu ispratiti "kao najosvetljeniji grad u ovom dijelu Evrope".

Onima koji pitaju koliko će koštati osvjetljenje gradonačelnik kaže da će račun za 90 dana iznositi oko dva miliona dinara (nešto više od 16 hiljada eura). 

Ukrasna rasvjeta postavljena je u centru grada, na Trgu Republike, Trgu Nikole Pašića, na zgradi Narodne skupštine Srbije. Okićena je i Skupština grada Beograda te Brankov most bojama zastave Srbije, kao i drugi mostovi koji povezuju Stari s Novim Beogradom. Ukrašene su i ulica Kralja Milana, koja vodi od centra do Trga Slavija i Hrama Svetog Save, dok je je Bulevar Kralja Aleksandra okićen cijelom dužinom. 

Najveća atrakcija je velika osvijetljena kutija za poklon s mašnom na vrhu, kroz koju se može proći i u kojoj se većina prolaznika fotografiše. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije