Šešelj protiv zabrane negiranja genocida, apelira na Nikolića da stavi veto

Radiosarajevo.ba
Šešelj protiv zabrane negiranja genocida, apelira na Nikolića da stavi veto
/ Anadolija
Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je danas od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da stavi veto i zaustavi proglašenje Zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakonika.

"Ovaj zakon je neophodno zaustaviti zbog toga što predviđa uvođenje novog krivičnog dela negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti, u slučaju da je pravosnažnom sudskom presudom neko osuđen za ta krivična dela, bilo da je riječ o domaćem sudu ili o Međunarodnom krivičnom sudu", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare.

Lider radikala smatra da je "riječ o veoma opasnom presedanu kojim se gazi princip podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku".

Šešelj je najavio da će SRS zahtijevati da Ustavni sud proglasi protivustavnim član Zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakonika koji se odnosi na krivično djelo negiranja genocida.

On je naveo da princip podjele vlasti podrazumijeva međusobnu kontrolu tri grane vlasti i njihovu relativnu samostalnost, kao i da javnost ima pravo da kritikuje postupke sve tri grane vlasti, saopćila je SRS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije