"Je*eni rat": Evgeniy Maloletka u svijet šalje fotografije iz pakla Ukrajine

7
Radiosarajevo.ba
"Je*eni rat": Evgeniy Maloletka u svijet šalje fotografije iz pakla Ukrajine
Foto: Evgeniy Maloletka / Fascinantne fotografije

U toku je 20. dan invazije na Ukrajinu koju je 24. februara pokrenuo predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Snimci razrušenih ukrajinskih gradova, te rijeke ljudi koje bježe iz ratom razorene zemlje kako bi spasili svoje, ali i živote svojih porodica, danima potresaju svijet.

Osim vojnika na bojnom polju i još ponekom stanovniku koji je ostao na svom ognjištu, na prvim linijama borbi se nalaze i fotografi koji se bore na svoj način kako bi u svijet poslali jasnu sliku o stanju u zemlji.

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Evgeniy Maloletka je jedan od njih.

On je ukrajinski slobodni fotoreporter koji dolazi iz Kijeva, a porijeklom je iz grada Berdjanska, regije Zaporožja u istočnoj Ukrajini. Danas radi za AP. Svoju foto karijeru započeo 2009. godine kao fotograf za lokalne novinske agencije UNIAN i PHL.

Proveo je mjesec dana radeći na foto projektu pod nazivom "Kuća nade" u dječjem centru za rak u glavnom gradu Kijevu. Fotografije su prodane na aukciji na dobrotvornoj priredbi, pomažući u podizanju 5000 dolara bolesne djece čije porodice nisu mogle priuštiti liječenje.

Maloletka je bio duboko uključen u izvještavanje o ukrajinskoj revoluciji od samog početka prije nego što je prešao na izvještavanje o sukobima na Krimu i istočnoj Ukrajini za mnoge međunarodne medije.

Mladi Ukrajinac je 2010. godine diplomirao elektroniku na Kijevskom politehničkom institutu.

Njegove fotografije su objavljene u brojnim uglednim medijima kao što su TIME, The New York Times, The Washington Post, Der Spiegel, Newsweek, The Independent, El Pais, The Guardian, The Telegraph i drugi.

Većinu svog vremena proveo je u istočnoj Ukrajini radeći na zadatku za The Associated Pressa, a također je pridonio i videosadržaju. 

Ovih dana svakodnevno objavljuje jezive fotografije iz domovine, koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a koje mnoge bh. građane, nažalost, podsjećaju na ono što su proživjeli u našoj zemlji 90-tih godina.

Ovaj fotoreporter u svijet je poslao prizore koji su šokirali planetu:

- Pokušaje da se spasi i smrt djevojčice koja je bila ranjena u granatiranju
- Oca kako plače nad tijelom svog sina, tinejdžera, prekrivenog krvavim čaršafom
- Slike trudnica nakon granatiranja porodilišta u Mariupolju
- Smrt jedne od ranjenih trudnica
- Scenu kada ruska raketa raznosi zgradu

Očigledno potresen prizorima koje bilježi, nedavno je, uz objavljene fotografije razorenog Mariupolja, samo napisao:

"Je*eni rat"

U fotogaleriji pogledajte neke od najbolnijih fotografija rata u Ukrajini koje je zabilježio objektiv Evgeniyja Maloletke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije