Pogledajte lukomirski mliječni put kroz očaravajući prikaz Alana Ćatovića

5
Radiosarajevo.ba
Pogledajte lukomirski mliječni put kroz očaravajući prikaz Alana Ćatovića
Foto: Alan Ćatović / Lukomir

Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na oko 1500 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine i jedinim preko 1300 m.

Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. stoljeća, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina, piše Alan Ćatović.

Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj iz okolice Stoca, koji su zbog bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca.

Lukomir - undefined

Foto: Alan Ćatović: Lukomir

Gradeći prvo sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim su se dijelom ovdje naseljavali ljudi iz plemena Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije obitelji u Gornjem Lukomiru. U Lukomiru su snimani filmovi Gluvi barut (1990.) i Nebo iznad krajolika (2006.).

Lukomir - undefined

Foto: Alan Ćatović: Lukomir

"Lukomir je zaslužio jednu profesionalnu astrofotografsku sesiju. Dugo smo je planirali i sinoć smo je konačno odradili. Pretpostavljali smo od ranije da je lokacija potencijalno dobra meta za snimke Mliječnog puta, i to se pokazalo tačnim. Osim toga, nema puno svjetlosnog zagađenja u samom selu, a ovaj put nas je poslužilo i vrijeme.

Lukomir - undefined

Foto: Alan Ćatović: Lukomir

Domaćini iz Ljetne bašte su nas pripazili sa smještajem i hranom, a mještani sela su veoma ljubazni. Uživali smo slušajući životne mudrosti dede Vejsila Čomora. Sve u svemu, fantastičan ugođaj i zanimljivo iskustvo", izjavio je Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije