Prelijepi prizori od kojih zastaje dah: Pogledajte 10 najljepših litica na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Prelijepi prizori od kojih zastaje dah: Pogledajte 10 najljepših litica na svijetu
Pixabay / Preikestolen

Širom svijeta se mogu pronaći predivne, dramatične litice koje se nadvijaju nad okeanima, glečerima, jezerima ili dolinama. Pogled sa njihovih vrhova zasigurno oduzima dah, ali nisu sve lako dostupne posjetiocima.

Neke od njih je moguće posjetiti turistički i upoznati kroz laganu šetnju, dok je za druge neophodno savladati izazovne staze i uspone. U galeriji pogledajte neke od najlepših litica na svijetu koje stvaraju skoro nadrealne pejzaže.

Torres del Paine, Čile

Tores del Paine su tri granitna planinska vrha od preko 2.500 metara nadmorske visine u istoimenom nacionalnom parku. Ovaj nestvarni pejzaž je dio Patagonije na jugu Čilea.

Torres del Paine - undefined

Foto:PrtSc/Instagram: Torres del Paine

U podnožju planina nalaze se brojna jezera, rijeke, doline i glečeri. Jedan od najljepših predjela svijeta dom je različitim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima je sedam rijetkih vrsta orhideja, a najzastupljenije životinje su lame, lisice i pume.

Preikestolen, Norveška

Veličanstvena litica Preikestolen se nalazi na jugozapadu Norveške. Na vrhu se nalazi skoro savršeno ravan plato širine i dužine oko 25 metara, a nastao je u ledenom dobu, prije oko 10.000 godina. Ovaj vidikovac je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Norveške.

Preikestolen - undefined

Pixabay: Preikestolen

Litice Kalaupapa, Hawai, SAD

Na havajskom ostrvu Molokai nalaze se jedne od najviših morskih litica na svijetu. Kalaupapa litice dostižu nevjerovatnih 914 metara i nadvijaju se iznad Tihog okeana.

Kalaupapa - undefined

Foto:PrtSc/Instagram: Kalaupapa

Za posjetioce je ovaj teren dosta nepristupačan, a najlagodnija opcija je slikovita tura iz vazduha. Za prave avanturiste postoji mogućnost pješačenja strmom stazom od 5,6 kilometra. Ova regija je označena kao nacionalni park 1980. godine i dnevno prima samo 100 posjetilaca.

Trango kule, Pakistan

Na sjeveru Pakistana, u regiji Gilgit-Baltistan, uzdižu se fascinantne kamene stijene koje su dio planinskog vijenca Karakorum. Trango kule su jedna od najomiljenijih destinacija planinara i penjača na svijetu.

Trango kule - undefined

Foto:PrtSc/Instagram: Trango kule

Najviši vrh ove grupe stijena je Veliki Trango toranj visine 6.286 metara, a njegova istočna strana je najveća skoro potpuno vertikalna litica na svijetu. Oni koji osvoje njegov vrh nagrađeni su spektakularnim pogledom na glečer Baltoro.

Litice Moher, Irska

Zapadna obala Irske poznata je po jednom od najljepših krajolika na obalama Atlantika. Litice Moher se uzdižu i do 214 metara iznad nivoa mora. Gde god da zastanete tokom 14 kilometara, koliko se prostiru litice Moher, uživaćete u pogledu koji oduzima dah.

Litice Moher - undefined

Pixabay: Litice Moher

Sa O’Brajanove kule na obali po vedrom danu možete vidjeti panoramu zaliva Golvej i planinskog vijenca Maumturks. Ovaj dragulj Irske godišnje posjeti oko 1,5 miliona turista.

Litice Bunda, Australija

Bunda litice se nalaze u zapadnom dijelu južne australijske obale i protežu se oko 100 kilometara duž Velikog australijskog zaliva. Ova nestvarna formacija, visine između 60 i 120 metara, čini najduži neprekinuti lanac morskih litica na svijetu.

Bunda litice - undefined

Pixabay: Bunda litice

Bunda litice predstavljaju završetak Nularbor ravnice, veoma slabo naseljenog područja čije ime na latinskom znači 'bez ijednog drveta'.

Etreta, Francuska

Etreta je francuski turistički gradić na obali Normandije. Najpoznatiji je po čudesnim bijelim krečnjačkim stijenama koje se uzdižu iznad Atlatika. Iako ove litice nisu impresivno visoke, za razliku od nekih prethodno pomenutih, posebno mjesto na ovoj listi su zaslužile svojim neobičnim oblikom.

Etreta - undefined

Pixabay: Etreta

Najpoznatija su tri prirodna luka i formacija nazvana "Igla" – kameni šiljak visine 70 metara koji štrči iz mora. U ovom šarmantnom predjelu inspiraciju su našli Gi de Mopasan, Klod Mone, Gistav Kurbe, kao i Žak Ofenbah.

Bijele litice Dovera, Engleska

Jugoistočnu obalu Engleske karakteriše nezaboravan krajolik bijelih krečnjačkih litica koje gledaju na Doverski tesnac i Lamanš. Bijele litice Dovera su skoro vertikalne krečnjačke stijene visine do 110 metara.

Dovera - undefined

Pixabay: Dovera

Prostiru se duž 13 kilometara obale i predstavljaju jedini dio Velike Britanije koji je vidljiv iz kontinentalne Evrope po vedrom danu. Veličanstvene krečnjačke stijene u Normandiji su dio istog geološkog sistema, prenosi National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije