Ljudski resursi: Kako najbolji HR menadžeri motivišu svoj tim

Promotivni tekst
Ljudski resursi: Kako najbolji HR menadžeri motivišu svoj tim
Foto: LINK group / Ilustracija
Osnova svakog uspješnog poslovnog modela jesu zaposleni koji su zadovoljni svojim poslom.

Ukoliko su oni sretni, i vlasnik biznisa će biti sretan s rezultatima koje donose. Da bi do toga došlo, oni moraju biti motivisani i ispunjeni, pa samim tim i produktivni i efikasni u obavljanju svog posla.

Osnovno zaduženje HR menadžera je da se brinu o tome da u kompaniji rade sretni ljudi. Na njima je da mjere i unaprijeđuju zadovoljstvo ljudi sa kojima sarađuju i da brinu o tome da li neko ima problem i kako se taj problem može riješiti. Jedan od njihovih najvažnijih zadataka jeste da osmisle na koji način će da motivišu ljude sa kojima rade.

Ako radite u sektoru ljudskih resursa ili ste vlasnik malog biznisa, evo nekoliko savjeta od kojih možete početi.

Održavajte otvorenu komunikaciju

U svakom trenutku morate da podsjećate sebe da su zaposleni ljudi. Isto kao i vi, oni imaju svoje potrebe, želje i živote van zidova firme.

Zato ne smijete da pravite distancu između njih i sebe, već morate da održavate sve linije komunikacije otvorenim. Za njih je važno da znaju da u svakom trenutku mogu da vam se obrate u vezi sa bilo kojim problemom ili idejom koju imaju i da ćete ih vi saslušati i pružiti im odgovor na to.

Gledajte na to kao da ste vi njihova podrška na radnom mjestu, gdje im je često najpotrebnija.

Pokažite im da ih cijenite

Važno je da članovi vašeg tima i zaposleni znaju da vi cijenite i to što su tu, kao i sve što rade za firmu.

Naravno, taj osjećaj ne smije biti lažan, pa je zato neophodno da sagledate značaj svakog zaposlenog ponaosob, kako biste mogli da im pristupite na pravi način.

Prilikom komunikacije, uvijek pokažite dodatno interesovanje, raspitujte se u vezi sa projektima na kojima rade, ali i u vezi sa privatnim planovima. Ponudite savjet ili ideju kako da se izbore sa izazovima i iskrenu brigu koju će oni zaista osjetiti.

Ukažite na značaj balansa privatnog i poslovnog

Sigurno ste i sami bili u situaciji da ne možete na najbolji način da razdvojite poslovno i privatno. Odnos vremena provedenog na poslu i onog kod kuće često nije nešto što vam odgovara.

Vaš posao je da pomognete svojim zaposlenima da bolje rasporede ovo vrijeme.

To ćete najprije uraditi tako što ćete u okviru sistema nagrađivanja početi da koristite i slobodne dane kao instrument za motivaciju. Ukažite članovima tima na to da razumijete da je vrijeme sa porodicom i prijateljima važnije od vremena provedenog na poslu.

Uključite svoje zaposlene

Da bi vaše kolege bile motivisane za rad i da bi znali da njihova riječ nešto znači, morate i njih da uključite u proces donošenja odluka.

Sljedeći put kada naiđete na problem ili izazov koji bi trebalo riješiti, a da je na nivou cijele firme, sazovite sastanak i dozvolite članovima tima da daju prijedloge. Tako će se osjećati uključenim i motivisanim za to da i sami doprinesu napretku cijelog kolektiva.

Ovo je jedini način da im dozvolite da napreduju i rastu kao individualni profesionalci. A na kraju dana, kada dođe vrijeme da se vide rezultati, na vama je da kreirate što napredniji i kvalitetniji tim.

Posao HR menadžera je da navode ljude da se razvijaju samostalno i postanu kvalitetan kadar koji će biti poželjan u svakom kolektivu. Takođe, njihov posao je da ih navedu da ne požele da promjene firmu za koju rade, jer su baš tu najsrtniji i najviše ostvareni.

Zato je ovaj posao jedan od izazovnijih, ali i veoma zahvalnih, budući da možete i sami da budete ponosni na svaki poduhvat i uspjeh svakog od članova vašeg tima, jer ste upravo vi doprinjeli tome. Ukoliko je to karijera koju želite da ostvarite, upišite obuku za menadžment u ljudskim resursima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije