Kraljevstvo žena: Društvo u kojem muškarac nikad nije 'glavni'

Radiosarajevo.ba
Kraljevstvo žena: Društvo u kojem muškarac nikad nije 'glavni'
Mjesto gdje žene vladaju, nema brakova... Da li je ovo zaista dobro kako zvuči i koliko dugo može trajati?

Zamislite društvo bez muškaraca u smislu u kojem smo navikli, braka (ili razvoda), društvo u kojem ne postoje obitelji na kakve smo navikli... Baka je glava kuće, sinovi i kćeri žive s njom, kao i unučad - djeca kćerki. 

Muškarci su tretirani kao donatori sperme, ali u odgoj djece nisu uključeni. 

Ovaj progresivni feministički svijet - matrijarhat, iskrivljen kao i bilo koje strogo patrijarhalno društvo, u ovisnosti o onome ko ga posmatra - postoji u dolini Yunnan, u jugozapadnoj Kini, na krajnjem istoku podnožja Himalaja

Drevna plemenska zajednica zove se Mosuo i živi na iznenađujuće "moderan" način: žene su najblaže rečeno ravnopravne, ako ne i superiorne u poređenju s muškarcima. I žene i muškarci mogu imati koliko god žele seksualnih partnera, bez osuđivanja, žene brinu za potomke... 

Je li ovo idealno društvo? I koliko dugo može opstati?

Musuo djeca pripadaju samo majkama - njihovi biološki očevi žive u svojim matrijarhalnim porodičnim kućama. 

Za Musuo žene uobičajeno je da ne znaju ko je otac djece, ali ne postoji nikakva stigma u vezi s ovim. 

Muškarci i žene prakticiraju ono što je poznato kao "šetajući brak" - elegantan izraz za ono što je u suštini pritajeni noćni susret s ljubavnikom koji se tamo naziva "axia", piše Guardian

Šešir stavljen na vrata kolibe znak je za druge muškarce da ne ulaze. Ovakve veze mogu postati redovni susreti ili čak doživotno ekskluzivno partnerstvo, ali i ne moraju... Parovi nikada ne žive zajedno i nikad niko ne izgovori "da". 

Za žene ovi noćni susreti su često bijeg od teškog posla i svakodnevnog života ali i mogućnost za trudnoću. 

Žene posjeduju i nasljeđuju imovinu, bave se poljoprivredom i vode brigu o domaćinstvu i djeci. 

Muškarci rade poslove koju zahtijevaju snagu - oranje, izgradnju i popravku kuća, klanje životinja, nekad sudjeluju u donošenju nekih odluka, ali posljednju riječ ima baka. 

Ipak, i ovo društvo trpi određene promjene i neki mladi se odlučuju na "zapadni" oblik braka i klasični porodični život. Obrazovanje i razvoj turizma u dobroj mjeri doprinose promjeni načina života ove zajednice. 

Turizam je već napravio ogroman utjecaj na Musuo život, ali oni pozdravljaju bogatstvo koje su turisti su donijeli u njihova sela. Danas seljani imaju iPad i SUV vozila i veći dio prihoda potječe od naknada turističkih grupa, a donedavno su preživljavali isključivo od poljoprivrede. 
 
Ostaje da se vidi koliko je moguće sačuvati Musuo način života pred radoznalosti i utjecaju vanjskog svijeta, ali prakticiranje tradicije za posjetitelje je jedan od načina za očuvanjem njihove kulture u životu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije