Život u gradu bordelu

Radiosarajevo.ba
Život u gradu bordelu
Bangladeš je jedna od rijetkih muslimanskih zemalja u svijetu gdje je prostitucija legalna.

Kandapara bordel u okrugu Tangail najstariji je i drugi po veličini u zemlji - postoji već oko 200 godina. Srušen je 2014. godine, ali je ponovo uspostavljen uz pomoć lokalnih nevladinih organizacija. Mnoge žene su tu rođene, odrasle i nisu znale gdje otići kad je nestao...

Pristalice bordela vjeruju da je seks posao kao i svaki drugi posao - i da te žene ne žele raditi nešto drugo. Žene su se zauzele za svoja prava radnika, i tako je na kraju 2014. godine, Nacionalna udruga advokata Bangladeša uvjerila Visoki sud da je iseljenje seksualnih radnica bilo nezakonit čin. Seksualne radnice brzo su se vratile u svoje domove.

Danas, bordel četvrt okružena je zidom. U uskim ulicama unutra su tezge s hranom, trgovine čajem i ulični prodavači. Bordel je mjesto s pravilima i hijerarhijom moći koji se u mnogome razlikuju od ostatka društva. Unutar bordela, žene su slabe ali i moćne. Najugorženije su onda kad tek ulaze u bordel - tada se zovu vezanim djevojkama i obično budu u dobi od 12 do 14 godina. 

Ove djevojke obično dolaze iz siromašnih obitelji i često su žrtve trgovine ljudima. Nemaju slobodu ili prava. Pripadaju jednoj od starijih žena, često su u dugovima i nije im dozvoljeno da idu van ili zadrže novac. Nakon što plate svoje dugove, otprilike između jedne i pet godina, one postaju nezavisne seksualne radnice. Tada mogu odbiti klijente i zadržati novac. Mogu i otići iz bordela, ali zbog stigme kojom su obilježene izvan svog "doma" često odlučuju ostati i dalje raditi isti posao...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije