Tri godine nakon epidemije droge krokodil

Radiosarajevo.ba
Tri godine nakon epidemije droge krokodil
Tri godine kasnije, fotograf Emanuele Satolli vratio se i opet se sreo s preživjelima epidemije droge zvane krokodil.

Početkom proljeća, kada je snijeg počeo da se topi u ruskom gradu Jekaterinburgu, fotograf Emanuele Satolli je pokucao na vrata u Uralmash okrugu, prljavoj četvrti na sjeveru grada. 

Mjesto mu je bilo poznato, bio je tu 2013. godine kada je fotografirao mlade muškarce i žene, ovisnike o sintetičkoj drogi poznatoj kao krokodil. Tri godine kasnije, vratio se i pronašao iste ljude. Njihova stara skrovišta i "kuhinje" bili su uglavnom napušteni. 

Krokodil, jeftina zamjena za heroin, jedna je od najsmrtonosnijih droga ikada. Pojavila se na crnom tržištu u ranim 2000-im godinama, a posebno se brzo širila u siromašnim, industrijskim područjima kao što je Uralmashp. 

Ovisnicima je lako dostupan jer ga je lako kuhati, koristeći sastojke koji se mogu kupiti u lokalnim apotekama i trgovinama, među njima je i solna kiselina, razrjeđivač... Za mnogo manje novca krokodil ima skoro jednak učinak kao heroin. 

Ali štete su jezive i nepovratne. Ovisnicima trune mjesto uboda, a ozbiljno su ugrožena tkiva mozga i drugih vitalnih organa. 

"Očekivao sam da su neki od njih umrli", kazao je fotograf Satolli nakon druge posjete. 

Od deset korisnika krokodila koje je Satolii fotografirao 2013. godine, u to vrijeme u dobi od 30-43 godine, troje je umrlo do posjete u 2016. godini. 

Uprkos razgovorima i istraživanju o tome šta je bilo s njima, fotograf nije otkrio pravu istinu. "Oni su nestali", kazao je on, dodavši da njihovi prijatelji i susjedi nisu ništa znali o njima. U takvim slučajevima pretpostavi se da su mrtvi. 

Jedan od ovisnika boluje od tuberkuloze i smješten je u lokalnoj bolnici, drugi je prikovan za krevet i ne napušta svoju kuću već dvije godine. Samo jedan od ovisnika koje je pronašao fotograf nije ozbiljno bolestan i paraliziran. 

Fotografiranje ovisnika postavilo je neobične izazove pred fotografa. Prije tri godine, najteži dio izrade serije za Time LightBox bio je da pridobije povjerenje i bude pozvan u kuhinje gdje se sprema krokodil. 

"Više nije bio izazov fotografirati ih s iglom u ruci", kaže on. "Poštovao sam ih, htio sam da pokažu da su više od samo ovisnika o drogama. Htio sam da pokažu cijeli svoj život."

Novi izazov bio je predstaviti smrt, prazna mjesta. Kako ih fotografirati...

Fotograf je uspio naći evidenciju o ovisnicima koji su umrsli, našao je i njihove grobove s fotografijama...

Sve "kuhinje" i jazbine droge koje je posjetio 2013. godine bile su ili prazne ili su u njima bili neki drugi stanari. Bio je to i znak da je krokodil, na svu sreću, izgubio na popularnosti u Rusiji. 

Njegov pad iznenadan je kao i epidemija koju je izazvao. U prva tri mjeseca 2011. godine agencija za borbu protiv narkotika zaplijenila je oko 65 miliona doza droge krokodil i vlada je tada lobirala da se uvede zabrana, odnosno kontrola prodaje kodeina, jednog od sastojaka krokodila. Do 2014, dvije godine nakon zabrane, droga je praktično nestala s ulica. 

Međutim, Satolii smatra da krokodil i dalje vreba... On je za vrijeme posjete istom gradu osjetio oštar smrad koji mu je bio poznat. Bio je to miris kuhanja krokodila, a čovjek koji živi u tom stanu priznao je da pravi drogu s vremena na vrijeme. Ipak, sad su na ulicama Rusije popularne druge sintetičke droge poput tzv. soli za kupanje, koja dominira na tržištu u Rusiji. 

Iza krokodila ostalo je mirno razaranje. 

Video možete pogledati na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije