Foto kritika | Kada će se u Sarajevu konačno početi poštovati saobraćajni znakovi?

7
Radiosarajevo.ba
Foto kritika | Kada će se u Sarajevu konačno početi poštovati saobraćajni znakovi?
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Kada će se u Sarajevu konačno početi poštovati saobraćajni znakovi?

Parking je veliki problem u svakom gradu u Bosni i Hercegovini i regionu, ne samo u Sarajevu.

No, u zadnje vrijeme našoj redakciji se javljaju broni čitatelji koji nam šalju fotografije na kojima se vide brojna parkirana vozila na trotoaru.

U posljednjoj foto galeriji koja je stigla na mail redakcije portala Radiosarajevo.ba, vide se očiti primjeri gdje su parkirana vozila na trotoaru i pored tri saobraćajna znaka koji ukazuju na zabranu zaustavljanja i parkiranja.

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Podsjetimo, znak zabrane zaustavljanja i parkiranja spada u znakove izričitih naredbi koji se postavljaju neposredno na mjesta na kojima za sudionike u prometu počinje obaveza da se drže naredbe izražene prometnim znakom i vrijede do prve raskrsnice ili do znaka koji tu obavezu poništava.

Izričita naredba koja je postavljena na istom stupu obilježavanja naseljenog mjesta vrijedi kroz cijelo naselje ili do znaka koji tu obavezu poništava.

Kada će se u Sarajevu konačno početi poštovati saobraćajni znakovi?
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba: Kada će se u Sarajevu konačno početi poštovati saobraćajni znakovi?

Znak zabrane zaustavljanja i parkiranja (B39) označava stranu ceste na kojoj je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila.

Osnovna boja znaka je plava, a znak može imati dopunsku ploču s ucrtanom strelicom koja se postavlja ispod znaka usporedno s uzdužnom osi ceste, koja upućuje na to da se zabrana, odnosno ograničenje označeno prometnim znakom, odnosi samo na dio ceste koji se proteže u smjeru označenom strelicom i na udaljenosti koja je označena uz strelicu. 

Za one koji ne znaju - sada znate kako prepoznati znak zabrane zaustavljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije