Istražili smo: Koliko košta parking u Sarajevu, koliko ima mjesta, koje su kazne za 'parking papke'?

3
N. Žunić
Istražili smo: Koliko košta parking u Sarajevu, koliko ima mjesta, koje su kazne za 'parking papke'?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Parking u Sarajevu

Vozači u Sarajevu, ali i drugim većim gradovima u svijetu, kao najveći problem često izdvajaju parking, a u našem glavnom gradu je situacija itekako kritična. 

Imati automobil i biti u mogućnosti za vožnju je u mnogočemu privilegija, ali i potreba. Mnogobrojni građani Sarajeva rade relativno daleko od svog mjesta stanovanja, a svima je poznato da se teško možemo osloniti na javni prijevoz. Iako trenutna vlast u Kantonu Sarajevo stavlja javni prijevoz kao fokus, što se može vidjeti po rekonstrukciji tramvajske pruge, još to nije na nivou koji bi građani glavnog grada Bosne i Hercegovine trebali da očekuju. 

Samim tim, automobil se nameće kao glavni prijevoz, ne samo za vozače, već i za porodice koje oni podržavaju svojim radom. Vozači koji automobil koriste na dnevoj bazi, kako bi došli do mjesta zaposlenja, često izdvajaju da je njihov najveći problem - parking. Ostaviti automobil u Sarajevu nekad zna biti izrazito težak, pa i nemoguć zadatak. Čak i ako se zanemari činjenica da većina parkinga dolazi sa cijenom, opet je jako teško pronaći mjesto

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Statistički gledano, ovo nije ništa čudno. Prema podacima kojima raspolaže BIHAMK, čak 146 hiljada putničkih vozila je registrovano u Kantonu Sarajevo. Naravno, mora se uzeti u obzir činjenica da se jedan dio ovih vozila ne koristi aktivno, te da još jedan dio pripada mjestima koja nisu u samom gradu Sarajevo, odnosno u četiri opštine koje čine glavni grad BiH.

Međutim, kada uzmemo u obzir s koliko mjesta javnog parkinga raspolaže KJKP Rad, čiji je zadatak održavanje i naplaćivanje ovih mjesta, jasno je zašto postoji toliki problem u Sarajevu. Prema podacima iz ovog poduzeća, oni raspolažu s 5114 mjesta. To uključuje 1200 mjesta uličnog parkinga, 2307 mjesta u natkrivenim garažama, te 1171 mjesta u otkrivenim garažama, te 436 mjesta na parkiralištima sa rampom i inkasantom.

Parking u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Parking u Sarajevu

Ovo nije sve, naravno.

Osim javnog parkinga, postoje još dvije kategorije - komercijalni parking te mjesta bez naplate. Nažalost, ne postoji način da se dođe do statističkih podataka u ovim segmentima. Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je četiri općine koje čine grad Sarajevo (Centar, Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo), ali odgovor je, do završetka ovog teksta, stigao samo iz opštine Novo Sarajevo - gdje postoji 6632 javna parking mjesta, 1650 mjesta u garažama i 241 mjesto uličnog parkinga. 

Kako se kreću cijene parkinga u Sarajevu?

Što se tiče konkretno komercijalnog parkinga, oni postoje širom Sarajeva.

Najčešće su korišteni parkinzi u tržnim centrima, gdje opet postoje razlike u cijeni. Tako je u tržnom centru Importanne cijena parkinga 1 KM po satu, u Aria Centru 3 KM, a u SCC-u i Alta centru je po 2 KM. S druge strane, Bingo City Centar ima besplatan parking, i ispred centra ali i u garaži koja se nalazi ispod objekta. 

U smislu drugih komercijalnih parkinga, tu ne postoji pravilo. Cijene se kreću i do 4 KM po satu, u zavisnosti od perioda u godini. Naravno, ako na tom parkingu uopšte možete naći mjesto, s obzirom na to da su većinom puni.

Što se tiče javnog parkinga, pod nadležnošću KJKP Rad, ova kategorija je podijeljena na tri zone. U prvoj zoni, cijena je 2 KM po satu, s tim da od 20 sati do 7 sati građani ne moraju da plaćaju ništa. U drugoj i trećoj zoni, cijena je 1 KM po satu. Parking se na ovim mjestima ne naplaćuje nedeljom, državnim praznicima i prvim danima vjerskih praznika.

Parking u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Parking u Sarajevu

Mjesečne, odnosno višemjesečne ili godišnje, karte su također mogućnost. Tako mjesto javnog parkinga možete, ako ste stanar ulice gdje se parking naplaćuje, platiti 55 KM u prvoj zoni, 35 KM u drugoj zoni te 15 KM u trećoj zoni. Ako niste stanar, onda cijene skaču na 100 KM u prvoj, 60 KM u drugoj te 30 KM u trećoj zoni. Naravno, mjesečna karta ne garantuje da će mjesto biti dostupno. 

U tržnim centrima, cijene mjesečnog parkinga su astronomske, ali dolaze uz rezervaciju mjesta koje će za vozača koji kartu kupi biti uvijek dostupno. Tako u Aria Centru mjesec košta 320 KM, u SCC-u je ta cijena 220 KM, u Importanneu 221,13 KM, dok za Alta Centar nije poznata cijena. U ovim mjestima je moguće kupiti i godišnju kartu. 

Koje su posljedice za nepropisan parking? 

Nažalost, mnogi građani Sarajeva se odlučuju na nepropisan parking. Posljedice za ovaj potez mogu doći od dva izvora, u zavisnosti od toga gdje je automobil parkiran. Ako je riječ o nepropisno parkiranom vozilu na javnom mjestu, koje nije pod nadležnošću KJKP Rad, na teren izlazi ekipa MUP-a Kantona Sarajevo. 

Kazna za nepropisno parkiranje je 40 KM, s tim da se može platiti u prvih osam dana, čime bi se smanjila na 20 KM. Poznato i da je nemoguće registrovati automobil za kojeg nisu plaćene sve prijašnje kazne izdate iz MUP-a KS. 

Parking u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Parking u Sarajevu

Međutim, veći problem za vozače može nastati ako su stali na mjesto pod nadležnošću KJKP Rad, a da nisu platili uslugu. Prva korektivna mjera bit će postavljanje blokade, tzv. kandže, uz obavijest o tome zašto je ona postavljena. Nakon toga, aktivira se Pauk služba KJKP Rad, koja će automobil odnijeti na depo u sarajevskom naselju ciglane. 

Tada se plaća 100 KM za izlazak službe na teren, te 11,70 KM po danu boravka vozila na ovom mjestu. Više o ovoj službi možete pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije