Evo kako da napišete kvalitetan blog post u četiri koraka

Sponzorisani tekst
Evo kako da napišete kvalitetan blog post u četiri koraka
Foto: LINK group / Ilustracija

Pisanje nije nešto što možete da naučite uz pomoć nekoliko trikova i savjeta. Bez posvećenosti i vježbe ne možete očekivati brze rezultate. Zato je uvijek dobra ideja da počnete od blogova, jer kontinuirano pisanje sigurno može da vam pomogne da unaprijedite svoje vještine.

Svi čitani i uspješni tekstovi za blog imaju određene zajedničke elemente koje su autori prepoznali i koje uvijek koriste u pisanju. Postoji određeni slijed koraka koji možete pratiti kako biste sebi olakšali, pa evo odakle da počnete i kako da formirate plan pisanja i objavljivanja.

1. Planirajte

Prvi i najvažniji korak jeste istraživanje i kreiranje plana pisanja.

Ako ste mislili da se tekst piše tako što sjednete i počnete, prevarili ste se. Pisanje blog posta zahtjeva ozbiljnu vrstu istraživanja ciljne grupe, kanala komunikacije i aktuelnih tema.

Kada dođete do određene teme o kojoj se mnogo govori, onda napravite kostur komunikacije kojim ćete se voditi i koji ćete samo popunjavati.

Ovaj prvi korak je bitan jer predstavlja osnovu za sve dalje što ćete raditi i na njega ćete se vraćati tokom rada, kako biste vidjeli da li ste na dobrom putu.

2. Osmislite naslov

Imajte u vidu da naslov nosi 50 posto vrijednosti cijelog vašeg teksta.

Kada ljudi budu vidjeli link ka vašem blogu na nekom sajtu ili društvenoj mreži, to kako ste formulisali i napisali svoj naslov biće zapravo ključ koji će ih navesti da donesu odluku da li će pročitati tekst ili će od toga odustati.

Zato se potrudite i dajte sve od sebe da u tom kratkom prostoru date što više informacija, a u isto vrijeme i da ne odate poentu priče, kako biste ostavili prostor za kreativnost i lično zaključivanje.

Morate im dati udicu koja će ih navesti na to da kliknu i pročitaju sve.

3. Počnite

Kada završite sa svim pripremnim koracima, počnite da radite na samom sadržaju vašeg teksta, koji je zapravo ključ svega.

Nemojte odmah očekivati remek-djelo, nego pišite dijelove pojedinačno kako biste došli do određene skice. Kada budete imali sve segmente, pročitajte ih zajedno nekoliko puta, pa procijenite šta morate dodati ili izbaciti kako biste imali konzistentan tok informacija, ujednačen ton i minimalna odstupanja od priče.

Dok ne počnete sa pisanjem, nećete ni znati kako vam ide i šta morate da unaprijedite.

4. Razbijte monotoniju

Kada pomislite da ste završili, zapravo vam je ostala još trećina posla do kraja.

Pročitajte više puta tekst i razmislite čime biste mogli da ga obogatite. Neke teme su jednostavno monotone i ne drže pažnju čitalaca. Međutim, ukoliko dodate neke zanimljive opise, kreativne dijelove priče ili malo humora, sigurno ćete unaprijediti opšti utisak koji će čitaoci imati.

Takođe, razmislite o dodavanju fotografija ili dizajniranih vizuelnih rješenja koji će vam pomoći da se bolje pozicionirate u očima čitalaca, a možda i važnije, na pretraživačima poput Googla.

Naučite kako

Sada imate slijed koraka koje morate pratiti, međutim, to nije dovoljno da napišete sjajan blog post. Da biste zaista uspjeli u tome, neophodna su vam znanja o pisanju, tehnike i vještine koje sigurno nećete steći na kratkim kursevima od nekoliko mjeseci. Posvetite barem godinu usavršavanju kako biste došli do pravih rezultata.

Upišite obuku za content i SEO menadžment i postanite profesionalac u pisanju prodajnih blog objava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije