Kako da u Novoj godini dođete do posla iz snova? Pratite ove savjete?

Sponzorisani tekst
Kako da u Novoj godini dođete do posla iz snova? Pratite ove savjete?
Foto: LINK group / Ilustracija

Ako se pronalaženje novog posla nalazi na listi vaših novogodišnjih odluka, krajnje je vrijeme da nešto preduzmete. Više nema odlaganja, nađite vremena za sebe i napravite prvi korak odmah – čim pročitate ovaj tekst.

Svi znamo da se u pravu potragu za poslom kreće poslije praznične pauze, jer većina kompanija zapošljavanje novih radnika odlaže za drugi dio januara ili za februar. Ali to vas ne sprečava da već danas počnete da radite nešto za sebe i svoj profesionalni uspjeh. Evo nekoliko načina – a svaki od njih možete da sprovedete iz svog doma, danas ili sutra.

Odlučite šta je za vas "savršen posao"

Ako ste rekli sebi i drugima da želite "savršen" posao ili bar posao bolji od onoga koji sada radite, a niste odvojili vrijeme da napravite listu (po mogućstvu pisanu) tačnih kvaliteta koje bi taj posao trebalo da ima – niste odmakli dalje od pukog maštanja, kaže Megan Merdok, članica izvršnog odbora programa koji usmjerava razvoj žena profesionalaca CBIZ Women’s Advantage.

Nema potrebe da čekate, jer već danas možete da razmotrite sve detalje posla koji tražite – lokaciju i udaljenost od kuće, funkciju koju želite, tempo rada, potencijal za napredovanje, fleksibilnost, mogućnosti obuke, učestalost službenih putovanja... Zatim sve ove karakteristike svog radnog mjesta iz snova rangirajte po prioritetu.

Uđite u sve pregovore za posao sa jasnim razumjevanjem onoga što zaista želite.

"Posjedovanje i shvatanje sopstvenih prioriteta uštediće vam vrijeme. Ako tačno znate šta vam je važno, nećete ići pogrešnim putevima i lakše ćete obaviti sve razgovore za posao", kaže Merdokova.

Iako neki menadžeri za zapošljavanje neće moći da vam ponude platu koju želite, oni mogu imati mogućnost pregovaranja kada su u pitanju druge beneficije – službena putovanja, dnevnice, službeni automobil, fleksibilni radni sati, dodatni dani za godišnji odmor, kvartalni ili godišnji bonusi, mogućnost rada od kuće... Zato je važno da svoje želje rangirate precizno, od najvećih do najmanjih.

Oslobodite se straha

Mnogi koji idu na razgovore za posao ne razmišljaju o tome da agencije za zapošljavanje zapravo zarađuju od pronalaženja savršenih kandidata za firme koje ih angažuju, kao i da dosta menadžera za ljudske resurse dobija nagrade i bonuse za uspješno regrutovanje novih zaposlenika. Oni su na vašoj strani, a u njihovom je interesu da se pokažete u dobrom svjetlu i dobijete posao.

"Slobodno se obratite 'lovcima na glave' (‘head hunting’ agencijama). Vjerovatno nekome činite uslugu time što ćete mu predložiti da vas upozna sa pravim ljudima u nekoj kompaniji", kaže Džodi Grinston Miler, direktorica Business Talent Group, američke onlajn platforme za pronalaženje talenata.

Ilustracija - undefined

Foto: LINK group: Ilustracijac

Ona kandidate savjetuje da se prijavljuju i za poslove koji su donekle iznad njihovog profesionalnog ranga, jer se na taj način gradi samopouzdanje.

Ako neko vrijeme niste odlazili na razgovore za posao, prijavljujte se na svaki konkurs koji vam se učini zanimljivim, kako biste se vratili u formu. Ako vas ne zovu, slobodno vježbajte kod kuće, sami ili sa nekim od prijatelja. Što više vježbate, bolje ćete se snaći kada dođe do pravog intervjua. Počnite odmah.

Dajte sve od sebe na radnom mjestu

Ukoliko iskreno želite da napustite trenutni posao, možda će vam se učiniti neobičnim savjet da već od sutra unesete dušu i srce u njega.

Ali ako malo razmislite, priznaćete da je pametno da sljedeći period (sve dok ne dođete do svog posla iz snova) iskoristite za to da odredite koje su vaše najjače poslovne vještine i da potražite mogućnosti da pokažete liderstvo u tim oblastima, kaže Džodi Čaves, predsjednica američke HR kompanije Randstad Life Sciences.

"Mogli biste dobrovoljno da vodite trening vezan za vašu oblast rada ili da postanete član neke komisije", kaže ona.

"Sljedeći korak je da te aktivnosti ubilježite u svoj CV. Menadžeri za zapošljavanje vole da angažuju ljude sa jakim liderskim sposobnostima, jer to pokazuje da mogu doprinijeti ukupnom rastu i napretku tima."

Svakako je bolje da vrijeme do odlaska na novi posao provedete radeći na svom profesionalnom ugledu, nego žaleći se i čekajući da odete iz firme u kojoj ste trenutno.

Detaljno pregledajte svoje profile na društvenim mrežama

Čak i onima koji odavno više ne idu na lude žurke ponekad je potrebno čišćenje profila na mrežama.

Poenta je u tome da već danas možete da odvojite malo vremena za usavršavanje svoje onlajn prezentacije, savjetuje Čaves i dodaje da ovakve sitnice mogu mnogo da utiču na stav budućeg poslodavca o tome da li ste podobni da se priključite njegovom timu.

Ako za sobom već imate godine radnog iskustva i ukoliko ste učili na realnim projektima, trebalo bi da odete korak dalje i da koristite svoje profile kako biste javno pokazali talenat i profesionalnu kompetenciju.

Megan Driskol, izvršna direktorka agencije za odnose sa javnošću Evolve MKD, kaže:

"Uvijek preporučujem ljudima da kreiraju profile koji prikazuju njihove pobjede, profesionalne i privatne. Potrudite se da predstavite svijetu kakva ste osoba", kaže Megan Driskol.

Ona dodaje i ovo:

"Na mom profilu na Instagramu često u prvi plan stavljam događaje sa klijentima, nagrade koje je agencija dobila, ali i slike sa večera sa suprugom ili sa zabavnog odmora sa prijateljima. Obratite posebnu pažnju na Linkedin – u svakom trenutku bi trebalo da bude ažuriran."

Ne brinite mnogo o nazivima poslova u ponudi

Kada provjeravate poslove koji se nude na tržištu rada, ne obraćajte previše pažnje na to kako je tačno nazvano radno mjesto koje je upražnjeno.

Različite kompanije različito definišu posao, kaže Merdokova. Nemojte da budete usredsređeni samo na ono što piše i neka vas naziv pozicije ne obeshrabri. Pročitajte opis posla, pogledajte šta bi bile vaše dnevne dužnosti na toj pozicijii.

Ovo znači da je potrebno da mislite van uobičajenih okvira, da razmotrite i ponude koje nisu direktno povezane sa onim što ste do sada radili. Kada sagledate ono što se od kandidata traži, uvidjećete da ima mnogo poslova koji bi mogli da vam odgovaraju, iako nisu konkretno vezani za vašu dosadašnju poziciju ili obrazovanje.

Usavršite svoje znanje

Naučite sve što je potrebno da se svrstate u red najvećih profesionalaca. Sigurno je da to nećete moći da učinite odmah, ali ovog trenutka sigurno možete da pronađete odličnu školu za profesionalno usavršavanje i da se informišete o njenom radu. U potrazi za boljim poslom ništa ne pomaže toliko kao profesionalno usavršavanje i diploma kao dokaz vašeg uspjeha.

Sve su ovo savjeti koje možete primjeniti sada. Ne čekajte, učinite nešto za sebe i svoju budućnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije