Drugi dan vakcinacije u Sarajevu: Građani zadovoljni, nema gužvi

3
Radiosarajevo.ba
Drugi dan vakcinacije u Sarajevu: Građani zadovoljni, nema gužvi
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vakcinacija u Zetri

Dugoočekivana vakcinacija u Sarajevu već drugi dan odvija se bez problema u dvorani "Juan Antonio Samaranch" popularnoj Zetri.

Prioritet prilikom vakcinacije su građani stariji od 75 godina.

Građani su sretni i zadovoljni što su konačno dočekali red na vakcinaciju, posebno raduje činjenica da je organizacija samog procesa i tretman na visokom nivou. 

Podsjećamo, ministar zdravstva Haris Vranić kazao je prethodno da je na raspolaganju 12.880 vakcina, a prioritet u ovoj, prvoj fazi, vakcinacije su osobe koje imaju 75 godina i više. "Oko 120 medicinskih sestara i deset ljekara će biti uvijek prisutni u Zetri”, kazao je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Kazao je da će građani na vakcinaciju biti pozivani putem vibera, odnosno telefonske poruke i da će dobiti tačan termin vakcinacije.

“Građani će biti obaviješteni u koliko sati da dođu, kako se ne bi stvarale gužve. Prijavit će se na prijemnom punktu sa svojom zdravstvenom knjižicom, koja će biti skenirana. Također će davati osnovne informacije o eventualnim bolestima ili alergijama. Nakon toga, bit će upućeni u boks u kojem će biti vakcinisani. Cjelokupan proces vakcinacije traje oko 20 minuta. Deset minuta traje registracija, zatim vakcinacija i još deset minuta postvakcinalni period”, kazao je ministar.

Dodao je da će se na mjestu vakcinacije pohraniti podaci u glavni server ZZO-a da je osoba vakcinisana. Kada se obavi revakcinacija, svaka osoba će dobiti barcode koji garantuje da je proces vakcinacije u potpunosti završen.

"Taj barcode će služiti npr. kada putujete. On će biti provjerljiv na svakom graničnom prijelazu, jer je uvezan s našim sistemom u Zavodu za javno zdravstvo. Moći će se provjeriti da li je barcode vjerodostojan ili je lažan", kazao je Vranić

Fotoreporter Radiosarajevo.ba provjerio je kakva je situacija danas u Zetri, koliki je odziv građana na vakcinaciju, u našoj galeriji slika pogledajte kako je sve izgledalo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije