Historija BiH / Zvečaj na Vrbasu: Gotički grad s romaničkim utvrdama

16. 02. 2020. u 07:54:00 J. Ć.

Shares: 7

Ostaci srednjovjekovnog utvrđenog grada Zvečaj nalaze se desetak kilometara južno od Banja Luke, na južnim padinama stijene nad lijevom obalom Vrbasa.

Zvečaj se prvi put spominje 1404. godine, kada je herceg Hrvoje Vukčić ovdje sklopio ugovor sa Dubrovčanima protiv bosanskog kralja Ostoje. 

Međutim, prema riječima Mladena Šukala, samostalnog stručnog saradnika u Turističkoj organizaciji grada Banja Luka, pretpostavlja se da je utvrđenje dosta starije od ovog vremena.

U Zvečaju su se odigrali mnogi bitni historijski trenuci.

Zvečaj - undefinedFoto: Banjaluka-tourism.net: Zvečaj

"Bosanski kralj Stjepan Ostojić 1419. godine u Zvečaju potvrđuje privilegije Dubrovčanima. Godine 1463. Turci su zauzeli ovo utvrđenje, da bi im ga krajem iste godine preuzela ugarska vojska Matije Kovina, koji je postavljen na čelo Jajačke banovine koju su napravili Austrougari kako bi spriječili prodor Turaka na zapad. Zvečaj je služio kao utvrda Jajačke banovine sve do 1527. godine, kada ga je Turcima predao kapetan Andrija Drešneki. Padom Jajca, kao centra Jajačke banovine, padaju i ostala manja utvrđenja, sve do Banja Luke i Bosanske Gradiške, a tu sudbinu je dijelila i tvrđava Zvečaj", objašnjava Šukalo.

Utvrđeni grad Zvečaj sastoji se od dva dijela, gornjeg i donjeg grada.

Zvečaj - undefinedFoto: Wikipedia: Zvečaj

„Glavno, teško pristupačno utvrđenje Gornji Grad, sastoji se od snažne branič-kule ovalnog oblika i bedema koji su se spuštali prema Vrbasu na istočnoj i zapadnoj strani. Na mjestu prirodnog prilaza na istočnoj strani bila je presvođena kapija. Na zapadnoj strani, kraj bedema koji je bio dug oko 100 m završavala je četvrtasta samostalna kula, koja je štitila sa ove strane prilaz glavnoj utvrdi“, navodi historičar Husref Redžić.

Zvečaj - undefinedFoto: Banjaluka-tourism.net: Zvečajska stijena

Osobenost grada Zvečaja je u maksimalnom korištenju prirodnog položaja iz čega su proizašle njegove slobodne linije i negeometrijski oblici. Zidovi su raznih debljina od 0,8 do 1,8 m. Zvečaj spada u red najsnažnijih utvrđenja u Bosni. 

Tek bi arheološka i arhitektonska istraživanja mogla dati odgovor da li je Zvečaj bio i utvrđeni dvor, mišljenja je Redžić.

Vremenski, i po teritorijalnoj pripadnosti, Zvečaj je gotički grad, iako bi se po negeometrijskim oblicima prije mogao povezati sa romaničkim utvrdama.

Zvečaj se nalazi na strmoj krševitoj glavici, 10 km uzvodno od Banja Luke, gdje mu se i danas vide razvaline.

Južna fasada, Grad Zvečaj - undefinedScreenshot: Južna fasada, Grad Zvečaj

Dijelovi teksta iz knjige Husrefa Redžića, Srednjovjekovni gradovi u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, 2018), objavljeni su uz isključivu dozvolu izdavača te nije dozvoljeno njihovo kopiranje i objava na drugim medijima. Više informacija o knjizi potražite FB stranici Sarajevo Publishinga ili putem maila [email protected]. Knjiga se može nabaviti u knjižarama Sarajevo Publishing.

NEMA KOMENTARA