Kameni stražar na Hrčavki: Tajnoviti srednjovjekovni grad u BiH

J. Ć.
Kameni stražar na Hrčavki: Tajnoviti srednjovjekovni grad u BiH
Youtube/Screenshot / Tođevac

Tvrđava Tođevac smještena je na lijevoj obali rijeke Hrčavke naspram Milinklada na sjevernoj granici Nacionalnog parka Sutjeska na strmim liticama koje se iznad rijeke dižu i do oko 1.000 metara visine. Ta visina ukazuje na rani srednji vijek kao vrijeme njegovog nastanka.

Cjelokupan razvoj tvrđave smješta se u kraj 14. i početak 15. vijeka. Dio je odbrambenog kompleksa na Bosanskom (Drinskom) putu iz pravca Gacka prema Foči.

Utvrda se sastojala od kompleksa bedema i kula smještenih na više stepenastih zaravnjenih platformi na tri nivoa sa rovovima, te tajnim prolazom za snadbijevanje vodom iz rijeke Hrčavke. 

Stari grad Tođevac nalazi se u blizini Tjentišta.

Nije poznato ko je i kada izgradio grad koji se prvi put spominje 1398. godine. Pod vlast Vladislava Hercegovića došao je 1452. godine.

Utvrđenje je maksimalno prilagođeno reljefu zemljišta i stijene na kojoj je podignuto. Glavna utvrda zajedno sa oborom bila je duga 60 i široka 15 metara.

Utvrđenje je u potpunosti prilagođeno stijeni na kojoj je podignuto.

Tođevac - undefinedYoutube/Screenshot

Glavna utvrda sa izduženim oborom nepravilnog je oblika prosječnih dimenzija oko 60 m x 15 m. Na sjevernoj strani ovog obora postojala je jedna bedemska ili branič-kula, čiji se oblik ne može utvrditi bez istraživačkih terenskih radova. Unutar ovog obora se nalaze ostaci zida koji je vjerovatno pripadao nekoj zgradi.

Drugi dio utvrde istočno od glavne, sastojao se od manjeg obora nepravilnog oblika prosječnih dimenzija 15 x 8 metara. Na jugu od glavne utvrde na udaljenosti od oko 50 m nalazio se slobodan bedemski zid koji je štitio pristup utvrđenju.

Tođevac - undefinedYoutube/Screenshot
Arheološka istraživanja bi bacila više svjetla na tipove srednjovjekovnih utvrđenja gornjeg Podrinja i posebno na utvrde slobodnog tlocrta maksimalno prilagođenog reljefu zemljišta i stijena.

Dijelovi teksta iz knjige Husrefa Redžića, Srednjovjekovni gradovi u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, 2018), objavljeni su uz isključivu dozvolu izdavača te nije dozvoljeno njihovo kopiranje i objava na drugim medijima. Više informacija o knjizi potražite FB stranici Sarajevo Publishinga ili putem maila redakcija@sarajevopublishing.ba. Knjiga se može nabaviti u knjižarama Sarajevo Publishing.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije