Podno ruševina utvrde Tržac utječe rijeka Mutnica u Koranu

J. Ć.
Podno ruševina utvrde Tržac utječe rijeka Mutnica u Koranu
Foto: lako.com.hr / Tržac

Predivan pogled sa Starog grada u Tržcu proteže se kilometrima, i pokazuje svu ljepotu ovog predivnog mjesta na rijeci Korani. Mještani Tržca su posebno ponosni na rijeku Koranu, te vole rado reći "ko nije bar jednom u životu posjetio našu ljepoticu Koranu, ne zna šta propušta"

Utvrda Tršca opasuje vrh brijega spuštajući se sa bedemima i kulama niz njegove padine, ostavljajući unutrašnji prostor obora kao prirodan brežuljak čiji je vrh viši od bedema. Utvrđenje ima oblik nepravilnog četverougla, sa jednom šestougaonom bedemskom kulom na sjeveroistočnom uglu, po jednom okruglom kulom na sjeverozapadnom i jugoistočnom uglu i jednom polukružnom bedemskom kulom na sredini sjevernog bedema.

Tržac - undefinedFoto: lako.com.hr: Tržac

Na jugozapadnom uglu nema ni bedema, ni kule jer se na tu stranu teren strmo obara. Bedemske kule su raznih dimenzija, prilagođene zemljištu, bez zida prema oboru. Unutar ovog prostranog obora ne postoji branič-kula, te utvrda djeluje nedovršeno. Debljina zida bedema i kula varira od 0,8 do 1 m. Po svom tlocrtno-prostornom konceptu i po vremenu nastanka Tržac je gotička utvrda, čije odbrambene odlike zaostaju za njenom veličinom.

Od XIII vijeka u vlasti je Frankopana, prozvanih po njemu Tržačkim. Nakon njihove porodične diobe poslije smrti Nikole Frankopana, Tržac je dobio njegov sin Bartol 1449. godine. Grad Tržac potvrdio je ugarski kralj Matijaš Korvin Nikoli Frankopanu 1475. godine. Od 1552. do 1584. u njemu je krajiška posada. Turci su grad često napadali i nakratko ga osvojili već 1576. godine.

Stari grad Tržac, 16. stoljeće - undefinedFoto: mirjanadetelic.com: Stari grad Tržac, 16. stoljeće

Godine 1584. i 1588. odlučeno je da se grad napusti, ali je još 1590. godine imao posadu sa kapetanom Križanićem na čelu. Turci su ga naselili i popravili 1626. godine, a posadom je upravljao ćehaja bihaćkog kapetana. Godine 1685. opljačkao ga je general Herberstein. U Tršcu je 1719. godine radila komisija za povlačenje nove granice s Austrijancima. Na spisku gradova iz 1837. godine koje treba zadržati, nalazi se i Tržac iako je već tada bio znatno porušen.

Premda su mnogi krajevi Hrvatske tokom 17. i 18. stoljeća postupno oslobođeni od turske vlasti, Tržac je, kao i Bihać i cijela Cazinska krajina ostao s bosanske strane granice sve do danas.

U novije vrijeme Tržac je naselje s oko 5.000 stanovnika, najvećim dijelom Muslimana, odnosno Bošnjaka, te čini značajan udjel u gusto naseljenom području općine Cazin, čiji ukupan broj stanovnika se danas procjenuje na oko 80.000. 

Sadašnje stanje ove građevine je u vrlo teškom stanju i izostaje sistematska briga i zaštita na duži vremenski period, a pomak se ne očekuje ni u bližoj budućnosti.

U sklopu projekta “Nacionalni spomenici BiH u 3D”, Selmir Mujagić je izradio rekonstrukciju pretpostavljenog izgleda Tržca.

3D Rekonstrukcija Tržca autora Selmira Mujagića - undefinedFoto: Facebook: 3D Rekonstrukcija Tržca autora Selmira Mujagića
3D Rekonstrukcija Tržca autora Selmira Mujagića - undefinedFoto: Facebook: 3D Rekonstrukcija Tržca autora Selmira Mujagića

Dijelovi teksta iz knjige Husrefa Redžića, Srednjovjekovni gradovi u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, 2018), objavljeni su uz isključivu dozvolu izdavača te nije dozvoljeno njihovo kopiranje i objava na drugim medijima. Više informacija o knjizi potražite FB stranici Sarajevo Publishinga ili putem maila redakcija@sarajevopublishing.ba. Knjiga se može nabaviti u knjižarama Sarajevo Publishing.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije