Žuljević nakon sjednice Vlade: Dijaliznim pacijentima važno da se nešto promijeni

S. H.
Žuljević nakon sjednice Vlade: Dijaliznim pacijentima važno da se nešto promijeni
Foto: Radiosarajevo.ba / Protest dijaliznih pacijenta ispred KCUS-a

Vlada FBiH usvojila je na današnjoj sjednici informaciju o stanju u području dijalizne i transplantacijske djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, s naglaskom na zahtjeve Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

Vlada FBiH: Transplatancijska medicina mora biti prioritet

Vlada FBiH je usvojila informaciju o stanju u području dijalizne i transplantacijske djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, s naglaskom na zahtjeve Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, saopćeno je danas iz Ureda za informiranje javnosti.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević rekao je za Radiosarajevo.ba kako je informiran o zaključcima koje je danas donijela Vlada FBiH, te je prokomentirao kako mi do sada imamo i zakone i zaključke, ali kako im je bitno da se nešto promijeni.

"Nadam se da ipak hoće. Nama je drago da smo ih jučerašnjim protestima pokrenuli da danas razgovaraju o tome na sjednici Vlade, ostaje nam da vidimo šta će se promijeniti", prokomentirao je Žuljević za naš portal.

Žuljević: Stanje u BiH kada je u pitanju transplantacija organa nikad nije bilo gore

Stanje u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju transplantacije organa nikada nije bilo gore, kazao je za Radiosarajevo.ba Tomislav Žuljević predsjednik Upravnog odbora Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH. "Već više od godine dana nije bilo niti jedne kadaverične transplantacije (kadaverična transplantacija-to je transplantacija od preminulog donora).

Kako je zaključeno na današnjoj sjednici, Vlada strateški podržava razvoj transplantacijske medicine u FBiH s obzirom na to da ulaganje u transplantaciju spašava živote i unaprjeđuje kvalitet života pacijenata, ali donosi i značajne ekonomske benefite i smanjuje troškove za dijalizu na koju se iz Federalnog fonda solidarnosti godišnje izdvaja oko 30 milijuna KM, a ovaj fond se dijelom finansira i iz Proračuna FBiH.

Federalna vlada je obavezala kliničke centre u FBiH da provođenje transplantacijske medicine bude prioritet u njihovom radu, a Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH da prati izvršenje ugovora zaključenih sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju transplantacijsku medicinu, naročito u dijelu plaćanja bolničkih koordinatora.

Osnivači dijaliznih centara obavezni su da u svojim proračunima za narednu godinu osiguraju sredstva za nabavu dijaliznih aparata i sredstva za provedbu aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja.

Zdravstvene ustanove koje obavljaju transplantacijsku medicinu dužne su, svaka dva mjeseca, Federalno ministarstvo zdravstva - Centar za transplantacijsku medicinu izvješćivati o napretku transplantacijske medicine.

Protest dijaliznih pacijenata ispred KCUS-a: Ne idemo, dok se ne ispune naši zahtjevi

Članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH danas su u 12 sati krenuli u štrajk odbijanjem dijalize i isključivanjem s aparata za hemodijalizu koji se nalaze na Kliničkom univerzitetskom centru (KCUS) Sarajevo. Eldina Softić, potpredsjednica UDIT- a TK, rekla je kako su prethodni period imali prepiske s nadležnim, ali kako se odgovornost samo prebacuje.

Podsjećamo, članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH jučer su krenuli u štrajk odbijanjem dijalize i isključivanjem s aparata za hemodijalizu koji se nalaze na Kliničkom univerzitetskom centru (KCUS) Sarajevo. Po kiši i izuzetno hladnom vremenu stajali su do 16 sati, kako je rekao Žuljević za Radiosarajevo.ba, kada su ih pozvali iz Federalnog ministarstva zdravstva kako bi organizirali sastanak sa kliničkim centrima i predstavnicima pacijenata. Kako do sastanka nije došlo, iz Federalnog ministarstva su uputili zahtjeve pacijenata Vladi FBiH koji su razmatrani na današnjoj sjednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije