Protest dijaliznih pacijenata ispred KCUS-a: Pozlilo ženi, intervenirala Hitna

S. H.
Protest dijaliznih pacijenata ispred KCUS-a: Pozlilo ženi, intervenirala Hitna
Foto: Radiosarajevo.ba / Protest dijaliznih pacijenta ispred KCUS-a

Članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH danas su u 12 sati krenuli u štrajk odbijanjem dijalize i isključivanjem s aparata za hemodijalizu koji se nalaze na Kliničkom univerzitetskom centru (KCUS) Sarajevo.

Protest dijaliznih pacijenata ispred KCUS-a: Ne idemo, dok se ne ispune naši zahtjevi

Članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH danas su u 12 sati krenuli u štrajk odbijanjem dijalize i isključivanjem s aparata za hemodijalizu koji se nalaze na Kliničkom univerzitetskom centru (KCUS) Sarajevo. Eldina Softić, potpredsjednica UDIT- a TK, rekla je kako su prethodni period imali prepiske s nadležnim, ali kako se odgovornost samo prebacuje.

Veliki broj dijaliznih pacijenata iz bh. gradova Tuzle, Goražda itd. danas su odbili tretman za hemodijalizu, te se od 11:30 nalaze na protestima ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kako su najavili, ispred KCUS-a će ostati dok im se ne ispune zahtjevi koje su danas pročitali na protestima, no u međuvremenu je počela padati kiša, zahladilo je, a jednoj od pacijentica je pozlilo, te je intervenirala i Hitna pomoć.

"Gospođa kojoj je pozlilo dobila je infuziju u kolima Hitne pomoći", potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik UDIT-a TK Tomislav Žuljević.

Protest dijaliznih pacijenta ispred KCUS-a - undefined

Zahtjevi dijaliznih pacijenata 

Kako je rekao za naš portal, do sada im se niko nije obratio, no u međuvremenu je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu poslao saopćenje za javnost u kojem su naveli kako niti jedan pacijent nije podnio Zahtjev da se isključi sa hemodijalize.

"Svi prijavljeni pacijenti se uredno tretiraju, kao i obično, u zakazanim terminima.
KCUS je u svakom trenutku spreman za transplantaciju bubrega. Osoblje,
materijalna sredstva i svi posebni uslovi za takve intervencije postoje ali
nema potrebnih organa koji bi se presadili", naveli su iz KCUS-a.

Saopćenjem za javnost oglasilo se i Federalno ministarstvo zdravstva navodeći kako razumiju opravdano nezadovoljstvo pacijenata trenutnim stanjem u oblasti transplantacijske medicine u FBiH, odnosno malim i nedovoljnim brojem transplantacija koje se obavljaju u Federaciji BiH.

Iz tog ministarstva ističu kako su upravo na inicijativu i u saradnji sa Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH donijeli niz mjera koje su stvorile zakonske i druge pretpostavke za unapređenje i funkcioniranje transplantacijskog programa u FBiH.

Kako su naveli, Ministarstvo je danas upoznalo Vladu FBiH o zahtjevu Udruženja za organiziranje hitne sjednice Vlade FBiH na temu transplantacijske medicine i dijalize u FBiH, uz prijedlog da toj sjednici prisustvuju i direktori kliničkih centara, nadležnih federalnih zavoda, kao i predstavnici kantonalnih vlada.

Ministarstvo na kraju apelira na Udruženje da proteste organizira na način da niko od pacijenata dodatno ne ugrozi svoje zdravlje.

Podsjećamo, dijalizni pacijenti su na isti način protestirali i u oktobru 2017. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije