Žrtve seksualnog nasilja u konfliktu moraju imati pristup odgovarajućim reparacijama

0
Radiosarajevo.ba
Žrtve seksualnog nasilja u konfliktu moraju imati pristup odgovarajućim reparacijama
Foto: Ilustracija / Unsplash / Na slici nije prikazana djevojčica iz teksta

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktima, koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 2015. godine zbog razmjera ovog zločina širom svijeta.

To nije relevantno samo za zemlje koje trenutno proživljavaju konflikte, već i na one koje se bore s naslijeđem prošlog nasilja jer su posljedice takvih zločina trajne za preživjele i za društvo.

Razmjeri ovog groznog zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini doveli su do toga da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prepozna seksualno nasilje kao oružje rata i etničkog čišćenja. Seksualno nasilje uglavnom je bilo usmjereno na žene i djevojke, ali i muškarce i dječake.

Sjeverna Koreja testirala super velike bojeve glave za svoj strateški krstareći projektil

Sjeverna Koreja testirala super velike bojeve glave za svoj strateški krstareći projektil

Procjenjuje se da je više od 20.000 žena, djevojaka, muškaraca i dječaka bilo podvrgnuto seksualnom nasilju, a broj je vjerojatno mnogo veći. Što se tiče svih sukoba, nikada nećemo znati tačan broj žrtava – neke su ubijene, a mnogi preživjeli zbog traume i stigmatizacije nikada ne bi progovorili.

Neki gradovi u Bosni i Hercegovini jezivo su povezani sa sistemskim, masovnim seksualnim nasiljem. Neshvatljivo je da se preživjele i dalje zapostavlja, dehumanizira i stigmatizira, a da se i dalje veličaju ratni zločinci. Vlasti na svim razinama moraju odati počast sjećanju na žrtve i preživjele, ali i osigurati reparacije.

Ugovorna tijela Ujedinjenih nacija za ljudska prava su izdala preporuke Bosni i Hercegovini da osigura pristup pravdi i reparacije za žrtve seksualnog nasilja počinjenog tokom sukoba devedestih. Ova tijela uključuju Odbor protiv mučenja, Odbor za uklanjanje diskriminacije žena, Odbor za ljudska prava, Odbor za ekonomska, socijalna i kulturna prava.

Ipak, gotovo trideset godina nakon završetka konflikta, većina preživjelih nije dobila pravdu ni odštetu, te nastavljaju živjeti s fizičkim i psihičkim posljedicama neopisivih zločina koje su pretrpjeli. Djeca rođena iz silovanja počinjenog tokom konflikta su također suočena sa stigmatizacijom i nizom prepreka.

Kao što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija istaknuo u svom posljednjem izvještaju UN-ovom Vijeću sigurnosti o seksualnom nasilju povezanom sa konfliktima, nedovoljan napredak je postignut u izdavanju reparacija. Preživjeli koji su tražili pravdu suočili su se s nepojmljivim mukama. Neprihvatljivo je da se onima koji su pokrenuli pravni postupak za odštetu u entitetu Republika Srpska nalaže da plate sudsku taksu ako izgube postupak, a to podrazumijeva oduzimanje imovine, uključujući i socijalnih davanja.

Posebni izvjestilac Ujedinjenih nacija za promicanje istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja, g. Fabian Salvioli, izrazio je zabrinutost da ova situacija produžuje stigmatizaciju i ekonomsku marginalizaciju preživjelih.

Budući da Bosna i Hercegovina obilježava 30. godina članstva u Ujedinjenim nacijama, sva relevantna tijela moraju osigurati odštetu i rehabilitaciju za preživjele seksualnog nasilja počinjenog tokom konflikta i djecu rođenu iz djela silovanja u tom periodu. To je neizostavni dio procesa ozdravljenja društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije