Žestoka kampanja protiv Komšića: On je Bosanac koji će razbiti BiH!?

Radiosarajevo.ba
Žestoka kampanja protiv Komšića: On je Bosanac koji će razbiti BiH!?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić obavio građansku dužnost (Izbori 2018)
Hrvatski mediji nastavljaju svoju žestoku kampanju protiv Bosne i Hercegovine.

Piše: Faruk Vele

Ona je započeta mnogo prije izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH ovog vikenda, a koja se sada uzima kao povod da se tobože strahuje nadsudbinom BiH. Intenzivirana je još u jesen 2016. godine kada predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u sjedištu Europske unije i NATO-a otvoreno zaprijetila da će iskoristiti svoj položaj u tim organizacijama kako bibilo riješeno "hrvatsko pitanje u BiH".

Takva politika de facto je nagovještavala direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH, što se može iščitati i iz medijskih i političkih poruka posljednjih dana.

"Željko Komšić je Bosanac koji će razbiti BiH", prijeti "Globus" sa svoje naslovnice.

"Opasni trijumf političkog štetočine: Kako je bosanski unitarist postao grobardržave triju naroda", grmi zagrebački magazin kojeg vodi Zdravko Milinović, nekadašnji urednik u "Večernjem listu", a jedan od vodećih kolumnista je, znakovito, dr. Ivo Lučić, ratni šef zloglasnog SIS-a, koji ima duboke veze sa slučajevima ratnih zločina na prostorima tzv. Herceg-Bosne.

Štaviše, isti magazin je u osvit izbora u BiH nagovještavao čak i "vojnu intervenciju" u slučaju pobjede Komšića.

"Globus" pokazuje neobično veliki interes za BiH u odnosu na većinu zagrebačkih medija. U zadnjem broju čak su četiri teksta vezana za BiH.

Tako u uvodniku Marko Biočina konstatira da "mnogi nakon izbora Željka Komšića na obzoru vide tamne oblake".

"Postaje li glavni zaštitnik hrvatskih interesa u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik", pita se autor, koji između redova nagovještava mogućnost pritiska Hrvatske prema BiH u sklopu euroatlanskih integracija.

U tekstu u o "trećoj Komšićevoj pobjedi nad Hrvatima", prof. dr. Mirjana Kasapović "kasapi" Komšića, te, uz ostalo, tvrdi:

"Teško je zamisliva veća politička bezobraština od Komšićeve poruke Hrvatima kako zna da ga oni nisu izabrali, ali da je njihov "predsjednik".  S njegovom "pobjedom" počinje još intenzivnije udaljavanje Hrvata u BiH", piše Kasapović.

U otvorenom napadu na člana Predsjedništva BiH, "Globus", dalje navodi: 

"Željko Komšić, "Bosanac nad Bosancima" otužna je politička figura. Skromna političkog znanja i obrazovanja, čaršijske političke retorike i stila, ali zavidne samodopadnosti".

Spominje se tu i Željkova krštenica, kćerka, "žena muslimanka" i šta sve ne.

Na koncu će autorica zaprijetiti i separatizmom.

"Komšićev izbor ojačat će hrvatski separatizam koji se u danim međunarodnim okolnostima ne može manifestirati de iure, ali može de facto u nekoj vrsti ciprizacije Federacije", ističe autorica.

Nije to jedina tema koja se tiče BiH. Ide se neselektivno... U istom broju "Globus" Ivo Lučić žestoko napada glavnu urednicu "Oslobođenja" Vildanu Selimbegović, tvrdeći da je kao načelnik Uprave SIS-a istraživao "sva kaznena djela bez obzira na to tko je počinitelj". Možda bi o tome koju reći Stočani, Čapljinci, Mostarci, Ljubušaci, Prozorani i svi drugi koji su mogli na sebi osjetiti pravdu Lučićevog "Gestapoa".

Također, Dario Grgić, pozivajući se na Ivu Andrića, opisuje BiH "kao zemlju u kojoj je sve lažno osim mržnje". Mi bi smo se mirne duše mogli pozvati na velikog britanskog historičara Noela Malcolma koji u svojoj "Povesti Bosne" razbija predrasude da je BiH zemlja vječitih sukoba njezinih stanovnika, što su priče onih koji su sukobe započinjali, te konstatira da su ti sukobi uglavnom dolazili izvana. Znamo i od koga, uglavnom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije