Zbog nebrige najpoznatije bh. kulturno-historijsko blago nestaje

Radiosarajevo.ba
Zbog nebrige najpoznatije bh. kulturno-historijsko blago nestaje
Facebook / Enver Imamović
O stećcima, našem najpoznatijem i najvrjednijem kulturno-historijskom blagu, koji već preko 700 godina krase bh. proplanke, obale rijeka, izvora, doline, koje vidimo posvuda, nebrigom svakim danom ih sve više nestaje.
Poruka je profesora emeritusa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i bivšeg direktora Zemaljskog muzeja prof. dr Enver Imamović.
 
"Raduju vijesti da su u posljednje vrijeme u njihovu zaštitu ustali mladi: učenici i studenti, kojima je na srcu prošlost njihove domovine. Poduzimaju se akcije čišćenja nekropola, evidentiraju se novootkriveni primjerci itd. U tome se posebno ističe tuzlanski kraj i područje Hercegovine oko Blagaja", napisao je cijenjeni profesor Imamović, te dodao:
 
"Na slici: s jedne akcije u okolici Blagaja u kojoj su, pored mostarskih studenata i učenika, učestvovale i njihove kolege iz Sarajeva: studenti arheologije, historije i historije umjetnosti. Daj Bože više ovakvih akcija po svoj BiH!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije