Osmanović: Stećci na Listi svjetske baštine simbol su regionalne povezanosti

Radiosarajevo.ba
Osmanović: Stećci na Listi svjetske baštine simbol su regionalne povezanosti
/ Osmanović i predstavnici zemalja regije na konferenciji za medije
Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a je u petak 15. jula donio odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine.

Stećci su upisani na Listu svjetske baštine zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kulturnoj vrijednosti, a Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a je tom odlukom prepoznao koliko su nekropole i stećci bitni za regionalnu povezanost i prosperitetnu budućnost, izjavio je ministar za civilne poslove BiH Adil Osmanović na današnjoj konferenciji za medije povodom upisivanja stećaka na Listu svjetske baštine.

Podsjetimo, odlukom Komiteta na Listu svjetske baštine kao serijska nominacija upisano je 28 nekropola, od kojih je 20 iz Bosne i Hercegovine, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije iz Hrvatske. 

"Komitetu UNESCO-a smo pokazali da kultura ne poznaje granice - Zemlje članice Komiteta prepoznale su izuzetnu regionalnu saradnju koja je ostvarena između naše četiri zemlje u radu na ovom projektu i u svojim obraćanjima pozdravile takav rad i činjenicu da smo pokazali da kultura ne poznaje granice, da kultura gradi mostove među narodima i pravi je putokaz za prosperitetnu budućnost", istaknuo je povodom toga Osmanović  

"Upisom stećaka na Listu svjetske baštine zaštićen je fenomen stećka na našim prostorima i samim tim štite se sve nekropole, a naša je obaveza da radimo na njihovom očuvanju i da se osigura bolja pristupačnost i bolja promocija istih. U tome, svoj doprinos moraju da daju svi nivoi vlasti, od općina, kantona, entiteta i Države", istaknuo je Osmanović.

Napomenuo je da sve zemlje očekuje dalji zajednički rad, u skladu sa smjernicama UNESCO-a u pogledu očuvanja dobra koji je proglašen svjetskom kulturnom baštinom.

"Ovaj projekt je zaista pokazao šta nam nekropole i stećci znače. Koliko su bitne za regionalnu povezanost i s te strane je komisija i svi ostali koji su razmatrali važnost ovog projekata imali itekako to na umu", kazao je Osmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije