Kod Mostara / Završeno istraživanje druge najdublje jame u BiH

22. 09. 2021. u 20:49:00 Fena

Shares: 0

Međunarodnom speleološkom ekspedicijom u organizaciji Speleološkog društva Herceg iz Mostara nastavljeno je istraživanje jame Mala Dželalija na Raškoj Gori sjeverno od Mostara.

Jama je locirana i prvi put djelomično istražena u junu prošle godine. Tadašnji, prvi, ulazak speleologa pokazao je kako se radi o prirodnom podzemnom objektu impozantne veličine, priopćeno je u srijedu iz SD Herceg iz Mostara.

U ovogodišnjoj ekspediciji sudjelovalo je devet speleologa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kroz tri dana istraživanja Mala Dželalija je topografski snimljena, prikupljeni su uzorci te nastavljeno istraživanje njenih eventualnih nastavaka. Utvrđeno je kako je dubina Male Dželalije - 468 m, s ulaznom vertikalom od 380 m, što je svrstava kao drugu najdublju jamu u Bosni i Hercegovini.

"Ništa od ovoga ne bi bilo realizirano bez pomoći prijatelja koji uvijek uskoče kad je najpotrebnije - JP Vjetrenica i Ministarstvo turizma i zaštite okoliša", istaknuli su iz SD Herceg iz Mostara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA