Legenda poput Džudžana: Bh. speleolozi otkrili mitsku pećinu - Malu Dželaliju!

Radiosarajevo.ba
Legenda poput Džudžana: Bh. speleolozi otkrili mitsku pećinu - Malu Dželaliju!
Foto: Speleodruštvo Herceg Mostar / Potraga za mitskom pećinom

Velika Dželalija je jama impozantnog otvora, toliko velikog da se vidi preko Google Earth i sa svojih 70m dubine spada među dublje jame na Raškoj Gori, kod Mostara.

"Postoji i Mala Dželalija, no ona je poput Džudžana... Svi su čuli za nju, a nitko je nije vidio i nije znao gdje je i tako smo godinama pokušavali da ju nađemo i evo... Početkom ove godine uz pomoć dobrih ljudi koji zaista postoje, jama je locirana. Ovaj vikend je došao red na nju."

Ovim je riječima, ekipa speleološkog društva Herceg Mostara, svijetu obznanila da je otkrila mitsku jamu u Hercegovini.

"Mala ekipa našeg društva uz pojačanje iz Speleološko društvo Karlovac u subotu je dosegla dubinu od 220m, ali nestalo nam je opreme za daljnje istraživanje, s 300m užeta smo ostali visiti u vertikali kojoj se nije nazirao kraj", nastavili su.

Jučer su se vratili ponovno i spustili na dubinu od 400m u veliku dvoranu na samo dno.

"400m čiste ulazne vertikale sa malom policom na 280m, ali to nije sve. Jama ide dalje novim vertikalnim kanalom, a kamen pada i pada i vjerojatno još uvijek pada! I tako Mala Dželalija ostaje mala, ali ona je u biti jako velika sa svojom dubinom od 400m za sada!", napisali su.

Tim su se povodom oglasili i iz GSS BiH:

"Tim speleologa iz Mostara i Karlovca ovoga vikenda došao je do iznimno vrijednog otkrića u svijetu speleologije na Raškoj Gori kod Mostara. Pronašli su jamu koja samo djelomično istražena, već se svrstava u najveće speleo objekte u Bosni i Hercegovini i okruženju.

Velika Dželalija je jama impozantnog otvora (ulaza), toliko velikog da se vidi na snimcima Google Eartha i sa svojih 70m dubine spada među dublje jame na Raškoj Gori. Speleolozi Speleološkog društva Herceg iz Mostara, članice GSSuBiH, uz pojačanje iz Speleološkog društva Karlovac nakon nedavnog lociranja, počeli su ovog vikenda istraživanje obližnje jame Mala Dželalija i već na početku došli do velikog otkrića. Samo ulazna vertikala jame duboka je 400 metara, a njeno dno nije i kraj ovog vrijednog speleološkog objekta. Otkriven je još jedan prolaz i nova vertikala koja tek treba biti istražena. Otkriće jame Mala Dželalija nastavak je višegodišnjih aktivnosti SD Herceg na sistematskom otkrivanju i obilježavanju speleo objekata na području Raške Gore."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije