Na plaži otkrili olupinu iz Drugog svjetskog rata: Bila je sve vrijeme u pijesku

Radiosarajevo.ba
Na plaži otkrili olupinu iz Drugog svjetskog rata: Bila je sve vrijeme u pijesku
Foto: Debi Hartley / Olupina

Britanski par pronašao je olupinu srušenog borbenog aviona iz Drugog svjetskog rata, za koji se vjeruje da je avion Bristol Beaufighter TF.X. Pronašli su ga na plaži na sjeveroistoku Engleske.

Debi Hartley i Graham Holden šetali su svog psa Bonnieja u ponedjeljak na plaži u gradiću Cleethorpes, kada su uočili avion.

Par u početku nije shvatio šta je u pitanju. Nakon što su se vratili kući i započeli istraživanje, otkrili su avion iz Drugog svjetskog rata, piše CNN.

Britanski muzej Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) potvrdio je za CNN kako vjeruje da je avion Bristol Beaufighter TF.X, sa serijskim brojem zrakoplova JM333, iz RAF-a 254 eskadrila.

Ian Thirsk, šef zbirki muzeja RAF, rekao je da se letjelica srušila 21. aprila 1944. godine ubrzo nakon polijetanja iz obližnjeg Sjevernog Koatesa u Lincolnshireu, nakon što su oba motora otkazala. Posada nije povrijeđena i uspjela se skloniti na sigurno.

U razgovoru za CNN, Hartley je rekla da se iznenadila što su naletjeli na "nevjerojatnu" olupinu, s obzirom na to da su ona i njen partner prije toga mnogo puta pješačili po tom dijelu plaže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije