Vještice noći: Ruskinje koje su nacistima ulijevale strah u kosti

Radiosarajevo.ba
Vještice noći: Ruskinje koje su nacistima ulijevale strah u kosti
Foto: Facebook / Redfish / Vještice noći

Nakon što su 22. juna 1941. snage Trećeg Reicha krenule u osvajanje Rusije u sklopu akcije ' Barbarossa ', Rusija je bila suočena s jednom od najvećih opasnosti u historiji države. U tom je trenutku zapravo započela opća regrutacija, a cijela je privreda bila podređena vojnoj mašineriji.

Vidjevši da na srce Rusije hita četiri milijuna njemačkih jedinica , svoj su doprinos obrani države željele dati i hrabre Ruskinje kojih dotad u vojnim redovima gotovo uopće nije bilo. Ali, uskoro se i to promijenilo, ponajviše zahvaljujući Marini Raskovoj .

Ona je naime usred rata počela primati pisma Ruskinja iz cijele zemlje koje su bile zainteresirane za borbu na prvim crtama. Bila je to za mnoge dotad nečuvena ideja - ženama je naime bilo zabranjeno sudjelovanje u borbama te su u vojsci mogle biti samo u potpornim ulogama. Marina Raskova bila je navigatorica.

Vidjevši koliko su te žene bile istinski motivirane, Raskova je započela lobirati za njih i u tome je bila vrlo uspješna. Ruskinje je nakon toga bilo moguće regrutirati u vojsku, a izborila se i za osnivanje jedinica u kojima su na svim pozicijama bile isključivo žene.

Historija je ipak danas najviše pamti po osnivanju tri ženske zračne flote koje će već za vrijeme rata ući u legendu. Iako je osnivanje naredio sam Staljin, činjenica je da Rusi nisu očekivali previše od tri flote . Naime, žene su za vrijeme obuke nosile preveliku opremu namijenjenu muškarcima, a dodijeljeni su im tada već zastarjeli dvokrilci dvosjedi (Polikarpov Po-2) koji gotovo pa nisu imali zaštitu, a kokpiti su bili otvoreni pa su Ruskinje nerijetko 'zaradile' ozbiljne ozebline.

Do kraja rata sve tri ženske flote imale su ukupno 40 timova od po dvije osobe, a svaki je tim po noći mogao odraditi i po 18 bombardiranja

U svaku misiju išla su po tri aviona. I dok je prvi odvraćao pozornost nacističkih snaga, druga dva su gasila motore i tiho letjela ne previše iznad njemačkih vojnika i po njima bacala bombe. Upravo zbog zastrašujućeg zvuka aviona koji su prelijetali ugašenih motora, nacisti su 588. regimentu prozvali ' Nachthexen ' ili 'Vještice noći' . Među njima su čak kružile glasine da Sovjeti opakim Ruskinjama daju tablete zbog kojih noću vide poput mačaka .

'Vještice noći' su do kraja rata odradile oko trideset hiljada bombardiranja te na naciste bacile više od 20 hiljada tona eksploziva . Kraj rata dočekale su 23 'vještice' koje su odlikovane najvišim vojnim odličjima.

Nadezhda Vasilyevna Popova bila je jedna od prvih djevojaka koja se javila za edukaciju za pilota. Već u prvoj misiji izgubila je dvije prijateljice, ali ona je uspješno dočekala kraj rata. U 91. je godini umrla 2013. godine, a u posljednjem se intervjuu prisjetila mladosti:

"Ponekada gledam u crnilo i zatvorim oči. Tada samu sebe opet mogu vidjeli kao mladu djevojku koja leti u trošnom aviončiću. Tada se zapitam: Nadia, kako si to izvela?'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije