... / Zavirite u unutrašnjost jedne od najvećih i najskupljih tajni bivše Jugoslavije

15. 05. 2021. u 20:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na Youtube kanalu Croatia Infiltration objavljen je snimak o najvećem tajnom projektu u bivšoj Jugoslaviji - Podzemnom aerodromu Željava(Objekat 505 - Klek).

Objekat je građen u periodu Hladnog rata, a ovo je bio treći najskuplji projekat u Europi.

Željava je vojni kompleks izgrađen sredinom prošlog vijeka u podnožju planine Plješevice kod Bihaća, u pograničnom području između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Grandiozni kompleks Željave, službenog naziva Objekt 505, a poznat i kao “Bihački aerodrom“, zdanje je s pet poletno-sletnih pisti, tri eskadrile pod zemljom, tri podzemne galerije i tri i pol kilometra dugim tunelima.

Praktično mali grad u utrobi Plješevice izgrađen je na način da služi i kao atomsko sklonište u kojem su postojali svi uvjeti za život bez kontakta s vanjskim svijetom i do mjesec dana.

Kompleks Željavu minirala je i uništila bivša Jugoslovenska narodna armija (JNA) prilikom povlačenja na početku rata u Hrvatskoj i BiH 1992. godine.

Ekipa Croatia Infiltration bavi se urbanim istraživanjem od 2009. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)