Titov bunker: Atomsko sklonište u Konjicu za Jovanku Broz i 349 muškaraca

Radiosarajevo.ba
Titov bunker: Atomsko sklonište u Konjicu za Jovanku Broz i 349 muškaraca
RAS Srbija / Atomsko sklonište u Konjicu za Jovanku Broz i 349 muškaraca

Građen je 26 godina i koštao deset miliona dolara današnjih para, a ipak 50 godina niko nije znao da je u brdu nadomak Konjica skriven podzemni grad, u kojem su vodeći funkcioneri SFRJ mogli živjeti šest mjeseci, zbrinuti i zaštićeni čak i od udara najsnažnije atomske bombe.

Rezervoari sa pitkom vodom, cisterne sa naftom, skladišta hrane, lijekova, medicinski blok, špijunske i spavaće sobe, konferencijske dvorane… i snažni klima uređaji, koji su, istina, malo bučni, ali i danas rade besprijekorno – sve to i još mnogo toga smješteno je na 6.500 kvadrata prostora na dubini od 280 metara ispod zemlje, piše Srpskainfo.

Podzemni grad, zvaničnog naziva ARK, što znači Atomska ratna komanda, bio je najstrože čuvana tajna bivše SFRJ. Za njega su, tvrde upućeni, znali samo Tito i još petorica ljudi, ali ko je ta velika petorka i danas se nagađa.

U slučaju rata, ovdje je trebalo da bude smješteno 350 vodećih jugoslovenskih funkcionera. Jedina žena među njima bila bi Jovanka Broz, supruga Josipa Broza Tita.

Od svih drugih funkcionera, uključujući i predsjednika Saveznog izvršnog vijeća ili što bi se danas reklo jugoslovenskog premijera Džemala Bijedića, očekivalo se da se u bunker sklone sami – bez porodica.

Bunker je tajnim prolazom bio povezan sa heliodromom, na kojem su helikopteri, skriveni u šumi, bili uvijek spremni za polijetanje.

Nastavak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije