Zaustaviti negiranje genocida u Srebrenici i slavljenje njegovih arhitekata

F. V.
Zaustaviti negiranje genocida u Srebrenici i slavljenje njegovih arhitekata
Foto: Memorijalni centar Srebrenica / Međunarodna konferencija o Srebrenici

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalni centar Srebrenica, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organiziraju u petak, 10. jula, veliku međunarodnu konferenciju "Negiranje genocida i trijumfalizam" koja će okupiti najveće svjetske stručnjake iz oblasti istraživanja genocida i međunarodnog humanitarnog prava.

Ovo je jedini pravi odgovor na provokacije vlasti bh. entiteta RS na čelu sa još jednim Radovanom, Radovanom Viškovićem, koji i uči 25. godišnjice genocida u Srebrenici besramno najavljuju "svoje istine" o dešavanjima u tom gradu, ali i u Sarajevu.

Inače, uslijed pandemije COVID-19 konferencija će se iz fizičkog prostora preseliti u online svijet, te su prepoznate prednosti slanja poruke tim putem. Jer, kako kažu u Memorijalnom centru, nikada nije bilo važnije dati doprinos naučnom istraživanju genocida i negiranja genocida.

Na konferenciji će govoriti: Stephen D. Smith (University of South Carolina), Gregory H. Stanton (George Mason University), Henry C.Theriault (Worcester State University), James Waller i Gabriela Ghindea (The Auschwitz Institute for the Prevention of Genocide and Mass Atrocities), Samuel Totten (University of Arkansas), John Cox (University of North Carolina), Peter Maass (The Intercept), Mehnaz Afridi (Manhattan College), Cathie Carmichael (University of East Anglia), Brendan Simms (University of Cambridge), Jasmin Mujanović (Elon University), Hamza Karčić, Edina Bećirović, Ehlimana Memišević i Sead Turčalo (Univerzitet u Sarajevu), Edin Hajdarpašić (Loyola Unviersity
Chicago), Tanya L. Domi (Columbia University), Hariz Halilovich (RMIT), Jennifer Trahan (NYU), Nenad Dimitrijević (CEU), Andras Riedlmayer (Harvard), Carole Hodgee (University of Glasgow), Melanie O'Brein (University of Western Australia), Dennis Gratz (ERMA), Admir Mulaosmanovic (IUS), Denis Džidić (BIRN), Marko Atilla Hoare, Emir Suljagić i Hikmet Karčić.

"Ova konferencija, na kojoj smo sa našim partnerima okupili veliki broj respektabilnih istraživača, označit će i početak jednog fokusiranijeg pristupa istraživanju i suprotstavljanju poricanja genocida. Poricanje genocid u Bosni i Hercegovini, poglavito u Srebrenici, proteklih godina je dobio na intenzitetu, postao organiziraniji i sofisticiraniji, prerastajući u trijumfalizam, i praktično slavljenje arhitekata genocida. Te osobe su ujedno postale inspiracija i mnogim radikalnim desničarima širom svijeta, te je tako potreba za prevencijom i suprotstavljanjem poricanju genocida u Bosni i Hercegovini postalo važno ne samo za nas lokalni kontekst, nego i globalni. Smatram da će Memorijalni centar u Srebrenici, uz partnerstvo sa širom istraživačkom zajednicom, uključujući i FPN, postati upravo centar za prevenciju i suprotstavljanje sistemskom poricanju genocida", kazao je za Radiosarajevo.ba dekan FPN-a, prof. dr. Sead Turčalo.

Hikmet Karčić iz Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka govori o značaju naučnog sagledavanja negiranja genocidnih procesa.

"Cilj ove konferencije je da se pitanje negiranja genocida i trijumfalizma sagleda sa naučnog aspekta. Svjedoci smo da se i Holokaust i genocidi negiraju i pored toliko forenzičkih dokaza. Na nama je da naučimo od drugih kako da se borimo protiv negiranja i ovog revizionizma", kaže nam Karčić.

Dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog cenra Srebrenica zahvalio se partnerima "što smo uspjeli okupiti sam vrh svjetske nauke na jednom mjestu.

"Sa izvještajem o negiranju genocida koji smo izdali prije dva mjeseca i ovom konferencijom, mislim da smo učinili da Memorijalni centar Srebrenica konačno bude prepoznat i potvrđen kao važna tačka okupljanja akademske zajednice, kako u zemlji, tako i globalno", kazao je Emir Suljagić ranije za Anadolu Agency.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije