Guardian o genocidu u Srebrenici: Svijet izgubio apetit za borbu protiv ratnih zločina

Radiosarajevo.ba
Guardian o genocidu u Srebrenici: Svijet izgubio apetit za borbu protiv ratnih zločina
Foto: Screenshot / Tekst Guardiana

Svjetski ugledni list Guardian nedavno je objavio članak u kojem nastoji objasniti kako je svijet izgubio apetit za borbu protiv ratnih zločina, a kao jedan od primjera gubitka volje i želje za ovom borbom izdvojio je genocid u Srebrenici koji se desio prije 25 godina.

Ratni zločinac Ratko Mladić, koji je osuđen za naredbu pogubljenja 8.000 srebreničkih muškaraca i dječaka, provest će 25. godišnjicu pokolja u Srebrenici u haškoj ćeliji, gdje je proveo posljednjih devet godina.

Četvrt vijeka od Srebrenice, svijet je, prema pisanju Guardiana, postao bolno naviknut na zločine. Masovna ubistva u Siriji ili u Jemenu više nisu vijest, dok Kina i dalje uz prešutno odobravanje ostatka Zemlje zatvara u logore i muči više od milion Ujgura.

"Kada su u pitanju ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, Mladiću se proširilo društvo. Ono što njegov slučaj danas čini neobičnim jeste činjenica da su ga pronašli i suočili s pravdom za razliku od mnogih drugih zločinaca. Prije tri godine Mladić je osuđen za genocid", navodi se u spomenutom tekstu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Mladića je proglasio krivim po pet tačaka. On je osuđen za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje, bombardiranje i snajperske napade na Sarajevo te držanje mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) kao taoce.

Žalbeno vijeće sada je u trci sa zdravljem 77-godišnjeg Mladića kako bi bio dovršen pravni postupak dok je još živ.

Autor Guardianovog članka Julian Borger također spominje i Ruandu u kojoj se desio genocid 1994. godine na koji je također svijet šutio, ali i zločine u Sierra Leoneu te Kambodži. Isto tako, kao specifičan slučaj navodi primjer Kosova.

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije