Zašto BiH ne želi najkvalitetniju medicinsku opremu, dostupnu po nižim cijenama?

Radiosarajevo.ba
Zašto BiH ne želi najkvalitetniju medicinsku opremu, dostupnu po nižim cijenama?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

BiH je iskazala interes za učešće u zajedničkim javnim nabavkama sa zemljama članicama EU za medicinsku opremu radi borbe protiv koronavirusa, ali se nije pridružila javnim nabavkama koje su dosad raspisane, rečeno je Nezavisnim u Evropskoj komisiji.

Naime, kako je objašnjeno u nezvaničnom razgovoru, Evropska komisija je pozvala zemlje zapadnog Balkana da im se pridruže u nabavci medicinske opreme u borbi protiv virusa korona, kako bi im pomogla da dobiju što kvalitetniju opremu po što povoljnijim cijenama. Prvi tender je, kako nam je objašnjeno, raspisan 17. juna ove godine, a rok za prijave istekao je 9. jula. BiH se nije pridružila ovom tenderu. U zajedničkom tenderu nalazila su se 24 medicinska proizvoda, svrstana u šest kategorija. U to, kako nam je pojašnjeno, spadaju nabavka analgetika i kortikosteroida, zatim antibiotika, sredstava za opuštanje mišića, anestetika i sedativa te drugih lijekova.

Međutim, još nije kasno da se BiH priključi i nabavi barem neke od lijekova i tako pokrije dio svojih potreba, ali s obzirom na to da je istekao rok za prijavu, BiH bi, kako nam je objašnjeno, prema članu 30. Ugovora o zajedničkim javnim nabavkama mogla da zatraži dio opreme koja se nalazi u nabavljenoj rezervi. Da bi to mogla da učini, potrebno je da se formalno obrati nekoj članici EU i da s njom sklopi ugovor o otkupu dijela opreme sklapanjem posebnog ugovora. Jedini uslov je da taj ugovor mora da bude u skladu s evropskim pravilima o javnim nabavkama.

Takođe, rečeno je da BiH nije obavezna da učestvuje u evropskim javnim nabavkama, ali ako bi željela da učestvuje, postoje tri formalna uslova. Prvi uslov predviđa imenovanje predstavnika i zamjenika predstavnika u odboru koji upravlja procesom javnih nabavki, te da obavijesti Evropsku komisiju da je učešće u EU javnim nabavkama usklađeno s domaćim pravilima. U slučaju da domaća pravila nisu usklađena, BiH bi mogla učestvovati u radu odbora kao posmatrač.

Što se tiče zahtjeva za pomoć, rečeno je da je BiH uputila tri molbe Evropskoj komisiji da joj kroz Mehanizam civilne zaštite EU uputi pomoć, a na ove zahtjeve pozitivno su odgovorile Slovenija i Austrija. Međutim, BiH se EU za pomoć u sklopu ovog mehanizma obratila samo u aprilu za nabavku respiratora, šatora, opreme za testiranje te ostalu medicinsku opremu.

Zašto se BiH nije obraćala i kasnije za pomoć nego je respiratore i drugu opremu nabavljala preko komercijalnih partnera, nije jasno, kao što nije jasno zašto BiH ne bi željela da najkvalitetniju medicinsku opremu dostupnu na tržištu nabavlja po nižim cijenama zajedno s članicama EU. Ostaje činjenica da su, kada je EU najavila da će medicinsku opremu nabavljati samo za svoje članice, pojedini političari u BiH javno kritikovali EU, a kada je EU nakon toga uključila i BiH, nismo se priključili, objavile su Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije