Zastava, grb i himna RBiH: Šest ljiljana u plavom štitu

Radiosarajevo.ba
Zastava, grb i himna RBiH: Šest ljiljana u plavom štitu
Arhiv / Prva zastava RBiH

Zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine zvanično su usvojeni 4. maja 1992. godine.

Prva zastava nezavisne Republike Bosne i Hercegovine zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić.

Bijela zastava pravougaonog oblika, s grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini.

Sarajlije, spremite zalihe: Vodovod objavio spisak ulica u kojima će danas izvoditi radove

Sarajlije, spremite zalihe: Vodovod objavio spisak ulica u kojima će danas izvoditi radove

Grb je replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Plavi štit, podijeljen na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom s po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju.

Zastava je prvi put zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku.

Zastava Republike Bosne i Hercegovine usvojena je 1992. godine nakon sticanja nezavisnosti od bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavija (SFRJ) i predstavljala je državni simbol međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine nakon što je Predsjedništvo RBiH 24. februara 1993. godine donijelo odluku o tekstu Ustava koji je postao pravosnažan 14. marta 1993. godine. Zastava koja je potvrđena Ustavom Republike Bosne i Hercegovine (Članom 8.), u zvaničnoj upotrebi bila je od 1992-1998. godine kada je usvojena nova zastava Bosne i Hercegovine.

Pitanje aktuelne zastave Bosne i Hercegovine nije rješavano mirovnim sporazumom 1995, kojim je konstituirana današnja Bosna i Hercegovina već je BiH novu zastavu dobila 4. februara 1998. godine. S obzirom na to da se tadašnja aktuelna vlast nije mogla dogovoriti oko toga kako bi trebala izgledati zastava BiH, visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp odbacio je, kako je tada saopšteno, "sve autohtone" prijedloge bh. političara te iznio nekoliko "neutralnih prijedloga" za koje zastupnici Parlamentarne skupštine BiH ponovno nisu uspjeli prikupiti potrebnu većinu, s obzirom na suzdržanost svih zastupnika SDS-a i HDZ-a. Zbog toga je Westendorp donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH kojom je proglasio sadašnju zastavu.

Ova zastava i grb, kao i himna Jedna si jedina, bili su zvanična obilježja Republike Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine, kada su odlukom visokog predstavnika zamijenjeni današnjom zastavom i himnom, zbog navodnog isključivanja Srba i Hrvata, iako zastava, grb i tekst himne nije sadržavao niti jedan simbol ili ime etničkih grupa u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije