Započeo stručni seminar "Porodicom do uspjeha": Fokus nije na teškoćama nego na snagama

0
FENA
Započeo stručni seminar "Porodicom do uspjeha": Fokus nije na teškoćama nego na snagama
FOTO: Fena / Sa seminara "Porodicom do uspjeha"

Porodicom do uspjeha, naziv je stručnog seminara koji je danas započeo u Sarajevu u organizaciji Udruženja za pomoć djeci i roditeljima “Moja zvjezdica” koje je osnovano s ciljem pružanja pomoći roditeljima i djeci sa poteškoćama u razvoju.

Na prvom stručnom seminaru te vrste u BiH, odnosno dvodnevnoj edukaciji za roditelje i terapeute, stručnjaci iz centra „Logopedilište“ Beograd prezentovali su najsavremenije metode u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Predavač na seminaru Gordana Zečević rekla je da se u svom radu služe svim znanjima koja su primjenjiva u svijetu, te metodama koje su prilagođene isključivo za naše područje i konkretno za dijete i porodicu.

"Radi se o tome da smo mi napravili ono što je najbolje za naše prostore, za naš mentalitet, porodice, za naše majke i našu djecu. Naš princip i naša ideja jeste da radimo istovremeno sa djetetom i roditeljem zato što se svaki roditelj, u odnosu na specifičnosti razvoja svoga djeteta, susreće sa različitim vrstama teškoća i nailazi na različite prepreke. Mi konkretno u razgovoru sa roditeljem, a kroz terapijski rad sa djetetom nastojimo savladati te prepreke na najbolji način, i to jednu po jednu", rekla je je Zečević za Fenu.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Djeca iz dnevnih centara u BiH i Crnoj Gori pokrenula svoje kampanje sa apelom za podršku

Djeca iz dnevnih centara u BiH i Crnoj Gori pokrenula svoje kampanje sa apelom za podršku

Na taj način, kako je dodala, prave jednu dobru bazu uspjeha i korake ka funkcionalnosti pri čemu fokus nije na teškoćama nego na snagama

"Na seminaru ima veliki broj roditelja, ali i puno vaspitača, učitelja što stvarno daje nadu da ima ljudi koji su zainteresovani da pomognu toj populaciji koja uopšte nije mala. Jedno od stotinu djece se rodi sa autizmom i neophodno je da širimo svijest o tome i da kao društvo, svako od nas napravi mali pomak pa ćemo napraviti čudo", navela je Zečević .

Predsjednica udruženja “Moja zvjezdica” Mersiha Galijatović navela je da će fokus njihovih i budućih aktivnosti biti na porodici djece sa poteškoćama u razvoju, dakle i na djeci i na roditeljima koji su u isto vrijeme i terapeuti svojoj djeci.

"U svojoj borbi da djecu što je moguće više osposobe za život, u nedostatku adekvatnih sistemskih rješenja, roditelji svakodnevno nastoje riješiti i niz drugih problema sa kojima se susreću. Istovremeno, oni kao roditelji traže stručnu, psihološku i edukativnu pomoć i modele koji će  biti najkorisniji njihovoj djeci i koji će im pomoći  da sve što i sami nauče prenesu svojoj djeci, jer su oni ključna karika u realizaciji pomoći", dodala je Galijatović.

Predavači na seminaru bile su Gordana Zečević i Marijana Tomanić iz centra „Logopedilište“ Beograd koji ima sveobuhvatan pristup i bogato iskustvo kroz koje su se iskristalisale efikasne metode pomoći djeci sa posebnim potrebama i njihovim porodicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije