Zana Marjanović: Rad s trostrukim oskarovcem bio mi je dodatni motiv

J. Ć.
Zana Marjanović: Rad s trostrukim oskarovcem bio mi je dodatni motiv

Nedavno je na Filmskom festivalu u Cannesu održana pretpremijera filma američkog reditelja Joshua Sinclaira "A Rose In Winter", u kojem glavnu ulogu igra bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović, a koja je za Radiosarajevo.ba otkrila kako je bila mnogo uzbuđena zbog filma na kojem se radilo šest godina.

"Šest godina smo se pripremali i radili na scenariju i glumačkim pripremama, koji još imao i dodatni teret - film je bio jako skup i težak za napraviti. Investitorima je bilo vrlo rizično upustiti se u takav proces. Brzo nam se pridružio i Vittorio Storaro, tako da smo nas troje uspjeli da ostvarimo naš san baš onako kako smo ga i sanjali -  bez ikakvih kompromisa napravili smo film kakav smo i željeli. I zbog toga smo jako sretni", govori na početku razgovora. 

Zana Marjanović u ulozi Edith Stein - undefined
Zana Marjanović u filmu "A Rose In Winter"  / FOTO: Digital Journal

Ističe kako joj je čast bila glumiti glavnu ulogu, ulogu Edith Stein, raditi s fantastičnom ekipom među kojima je i trostruki oskarovac, direktor fotografije Vittorio Storaro.

"Bilo je nevjerovatno, efikasno i ekspeditivno. Često čujete od kolega koji su radili s velikim hollywoodskim  zvijezdama kako im je snimanje trajalo beskonačno dugo, ponavljali su se kadrovi, kako je bilo iscrpljujuće. Međutim, ja sam cijeli proces s Joshuom Sinclairom i Vittoriom Storarom doživjela kao nevjerovatan produkt koji je bio relativno brz. On ima jednu svoju prirodnu dinamiku u kojoj smo svi uživali“, ističe naša sagovornica.

Pozitivne kritike

S obzirom na to da se radi o jednom filmu koji ima tako važnu temu, kritike su bile pozitivne.

"Ljudi su iz kina izlazili vidno potreseni i borili su se s vlastitim emocijama. Film poziva sve one koji će ga gledati, a vjerujemo da će gledanost biti velika, da se svako individualno angažira i pita se - šta ja mogu učiniti za pomirenje?", mišljenja je Marjanović.

Ovo filmsko ostvarenje donosi priču o Edith Stein, svetici i zaštitnici Europe ubijene u logoru Auschwitz te predstavlja istraživanje o životu jedne od najzanimljivijih žena u historiji judeokršćana koja je bila i neustrašiv zagovornik prava žena. Na pitanje smatra li da je i u današnjem vremenu potrebna jedna Edith Stein, Marjanović nam odgovara:

"Kada pogledate sve ono za šta se borila Edith Stein za svoga života smatram da je itekako u današnje vrijeme potrebna jedna Edith Stein. Kad pogledamo šta se približava Europi ne možemo, a da ne pomislimo da se historija ne ponavlja i da nismo ništa naučili.“

Zana Marjanović u ulozi Edith Stein - undefinedScreenshot / Zana Marjanović u ulozi Edith Stein

Ova uspješna bosanskohercegovačka glumica ne krije kako joj je najveća želja da film bude prikazan na SFF-u, mada je o tome još uvijek rano govoriti.

"Aplicirali smo na neke festivale pa čekamo odgovor. Očekujemo pozitivan odgovor kako bi film mogao biti prikazan najesen", otkriva nam.

O bh. kinematografiji

Kao zastupnicu u Parlamentu FBiH koja je često ukazivala na nedovoljnu podršku države kada je riječ o kinematografiji pitali smo da li se tu išta promijenilo.

"Apsolutno se ništa nije promijenilo, čak mislim da je mnogo gore nego što je ikada bilo. Novaca nema, i na svaki amandman koji sam uputila Vladi Federacije dobila sam odgovor kako novca nema i da postoje drugi prioriteti", ističe Zana Marjanović.

S druge strane, navela nam je, u BiH žive i rade ne samo fantastične rediteljice i reditelji, glumci i glumice, već razni umjetnici i kreativci koji obaraju rekorde i plasiraju svoje izvanredne kreacije u inostranstvu, dok su na domaćem tržištu rijetko zastupljeni. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije